Tutela de la Madrid incetează, Catalunya are guvern

Tutela de la Madrid incetează, Catalunya are guvern

Trimite și altora


  • Articolul 155 din constituția spaniolă prin care guvernul central de la Madrid controla instituțional Catalunya își încetează efectele
  • De astăzi regiunea recuperează controlul politic după 7 luni de blocaj instituțional

Imediat după declarația de independență din 27 octombrie 2017 senatul spaniol a acordat guvernului de la Madrid autoritatea de a suspenda autonomia instituțională catalană. În aceeași zi Mariano Rajoy a destituit guvernul ales, condus de Puigdemont, a desființat rețeaua diplomatică catalană, a instituit controlul asupra înalților funcționari, a recuperat controlul asupra poliției autonomice catalane și a dizolvat parlamentul stabilind noi alegeri în 27 decembrie 2017. Listele independentiste obțin majoritatea absolută și la aceste alegeri.

Din ianuarie până în iunie, articolul 155 rămâne în vigoare, în condițiile în care Carles Puigdemont încearcă să obțină investitura ca președinte din exil, mai apoi tentativa de a-l numi pe Jordi Sanchez eșuează. Șeful ANC se află după gratii din octombrie la ordinul unui judecător, nu a ieșit din închisoare, investitura sa nu se produce iar perioada de blocaj continuă. În sfârșit, pe 14 mai, Carles Puigdemont îl desemnează ca succesor pe scriitorul și editorul Qim Torra care devine astfel cel de al 131-lea președinte al Cataluniei.

După încă un episod tensionat generat de intenția eșuată de a numi în echipa sa patru membri care au făcut parte din anteriorul guvern, doi dintre ei aflați în închisoare iar doi în exil, Quim Torra închide lista echipei guvernamentale lucru care provoacă un răspuns imediat de la Madrid: echipa guvernamentală își intră în funcțiune iar articolul 155 dispare.

Sunt multe provocările cărora noul guvern trebuie să le facă față, cele 7 luni de blocaj instituțional au acumulat probleme care acum trebuie rezolvate cu celeritate: deblocarea fondurilor pentru sănătate, cercetare, noua politică universitară sunt de asemenea urgente. Printre cei 13 miniștri remarcăm numirea la Ministerul Culturii a Laurei Borras și a sindicalistului Chakir el Homrani, la Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale.

 


Trimite și altora