Ultima schimbare la ora de vara / iarna

Ultima schimbare la ora de vara / iarna

Trimite și altora


  • Ultima schimbare de oră se va produce anul viitor
  • Nu se va mai schimba ora de vară la cea de iarnă și invers

Comisia Europeană a propus în septembrie ca ultima schimbare a orarului de iarnă / vară în Uniunea Europeană să aibă loc duminică 31 martie 2019.

Statele membre care doresc să rămână în orarul de iarnă ar urma să facă ultima schimbare duminică 27 octombrie 2019.

De la acel moment nu s-ar mai putea face modificări astfel că europenii ar termina de înaintat sau de atrasat ceasurile în funcție de anotimp cum s-a întâmplat duminică 28 octombrie când ceasurile au trebuit date înapoi cu o oră.

Comunitatea Europeană răspunde astfel solicitarii exprimate de mai mult de 80% dintre cei 4,6 milioane de participanți la o consultare publică privind eliminarea schimbărilor de oră bianuale în blocul comunitar care a avut loc anul trecut.


Toti românii au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Există însă și dificultăți practice pentru renunțarea la sistemul actual, unele dintre cele mai serioase contestații vin din partea operatorilor de aerolinii care se opun schimbării sau propun amânarea aplicării cu 18 luni pentru a-și putea adapta programul zborurilor la noul sistem orar. Este una dintre principalele teme de discuție pe tema eliminării schimbărilor orare care au loc zilele acestea.

Oricum ar fi, chiar cu amânarea cu un an a aplicării măsurii, cert este că se va renunța la controversata schimbare a orei de două ori pe an, Comisia Europeană așteaptă ca fiecare țară din clubul european să notifice până în aprilie anul viitor dacă aplică ora de vară sau ora de iarnă de forma permanentă. Probabil că vor exista discuții și pe tema punerii de acord pentru una dintre variante general valabile pe întregul  spațiu comunitar însă de moment se propune ca ultimul schimb obligatoriu să se producă la 31 martie 2019 pentru cei care rămân la ora vară sau la 27 octombrie 2019 pentru țările care hotărăsc că le convine mai mult orarul de iarnă. După această dată nu se vor mai putea face schimbări de orar.


Trimite și altora