Ai restitui un plic cu 2.100€ găsit pe stradă? Radu Buliga a făcut-o

Ai restitui un plic cu 2.100€ găsit pe stradă? Radu Buliga a făcut-o

Trimite și altora
 • 149
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  149
  Shares


O întâmplare, aparent banală, face astăzi deliciul presei din Peninsula Iberică

 • Un cerșetor, român, predă un plic cu 2.100 de euro găsiți pe stradă
 • Întâmplarea este făcută publică de un agent al Guardia Civil

„Astăzi sunt încântat să împărtășesc cu voi o întâmplare, protagonistul este Radu, de naționalitate română, care a găsit pe trotuarul unde cerșea, un plic cu 2.100 de euro și i-a înapoiat posesoarei” scrie Javier Alonso Navarro, colaborator al digitalului gradonoticias.com.

Radu Buliga, este cel care a găsit plicul. A ajuns în Spania în 2004. Trăiește din ce îi dau trecătorii din Oviedo, unde vine cu trenul în fiecare zi. „Mergeam pe stradă spre casă când am văzut plicul, era plin cu bilete de 50 de euro. Primul lucru care mi-a venit în minte a fost să caut proprietarul. Nu m-am gândit nici un moment să îl țin pentru mine” spune Radu jurnaliștilor de la Verne ElPais care l-au contactat.


Românii din diaspora au în casa TV românescdolce telekomStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Radu s-a arătat surprins când jurnalistul i-a spus că nu toată lumea ar fi restituit banii: „Banii nu erau ai mei. Eram sigur că persoana care i-a pierdut trebuia să se simtă teribil. Dacă găsești un plic ca acesta normal este să te pui în locul celui care l-a pierdut” a spus.

A fost un gest onorabil și impresionant

În istoria asta există și alte personaje pe lângă Radu: Emilio Lopez, directorul filialei locale a Caritas și Jose Cuevas, șeful poliției locale din oraș. „Când am găsit banii nu știam exact unde ar trebui să mă duc cu ei. Cum am încredere în Emilio am mers la Caritas”, spune Radu Buliga.

Emilio îl cunoaște pe Radu, el a fost unul dintre cei pe care Caritas i-a ajutat în momente de nevoie. „Nu doar că ajutăm economic, deasemenea ne apropiem în plan personal. Radu a fost nevoit să trăiască pe stradă în unele momente ale vieții. Eram conștienți că este o persoană onorabilă din felul în care a înfruntat momente dificile din viața sa dar aceasta este o situație cu totul specială. Este o dovadă de umanitate imensă” declară prin telefon pentru Verne directorul Caritas.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Directorul Caritas a sunat la poliția locală iar de aici intră în scenă Jose Cuevas, șeful poliției din orașul spaniol Grado. „Plicul cu bani provenea din sucursala locală a bancii Banco Popular. Când am ajuns acolo să întrebăm dacă se cunoaște ceva despre subiect ne-au spus că proprietara deja sunase prin telefon. A venit imediat”.

În Spania, atunci când o persoană restituie o sumă de bani are dreptul legal la un procent din suma recuperată. Articolul 616 din codul civil precizează că persoana care recuperează o sumă de bani trebuie să înmâneze găsitorului a zecea parte din suma recuperată atunci când aceasta este mai mică de 12 euro. Dacă este mai mare premiul este de 5%.

„La completarea actelor am făcut calculul și rezulta că recompensa este de aproximativ 120€. Radu nu i-a vrut. A spus că banii nu sunt ai lui. A fost un gest care ne-a lăsat cu gura căscată. A trebuit să îi explic că avea dreptul la ei, că nu erau furați, erau ai lui, legal”, adaugă șeful poliției locale.

„Imigranții sunt desconsiderați de mulți dintre noi. Radu a dat astăzi o lecție intoleranților. A făcut o demonstrație a nivelului la care ar trebui să fim” spune șeful Caritas. „Sunt o persoană la fel ca oricare alta. Vreau doar să îmi urmez viața ca și înainte cât de bine pot” termină Radu Buliga.

La insistențele fericitei păgubașe, Radu a primit recompensa care i se cuvenea iar relatarea mediilor spaniole se încheie cu dialogul final dintre Radu și șeful poliției:

– Mi-aș cumpăra cu ăștia 120 de euo un frigider ieftin, mai mic, că nu am acasă, sunteți sigur că nu trebuie să îi dau înapoi?

...
Entonces la chica le entregó 120, euros, 14 más de lo que le correspondía y le dio varias veces las gracias emocionada también.El más que honrado Rumano según nos comenta siempre Cuevas "Nos dijo que si podría comprar una nevera barata o pequeña, que no tenía en casa, no vaya a ser que tuviera que devolverlo". A lo que yo le dije al Rumano Radu, que nada tendría que devolver, que si no hubiera sido tan honrado hubiera podido comprar televisión, nevera, lavavajillas, etc...El hombre honrado a carta cabal, además era de una educación exquisita.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook.

...

Trimite și altora
 • 149
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  149
  Shares