Greva partiala la aeroportul Barcelona – Orarul grevei

Greva partiala la aeroportul Barcelona – Orarul grevei

Trimite și altora


  • Cozi de mai mult de o oră în prima zi de grevă parțială în aeroport

Anul trecut aeroportul din Barcelona a fost colapsat în perioada verii de grevele supraveghetorilor de zbor, acum doi ani firmele contractate pentru gestionarea bagajelor au găsit cel mai bun moment pentru grevă tot în mijlocul verii. Anul acesta la început de august este rândul personalului de la Eulen, firma care se ocupă de securitatea în aeroport să pună pe jar nervii celor care au un zbor de luat.

Lucrătorii de la Eulen, firma externă care gestionează controalele de securitate în aeroportul El Prat din Barcelona, au început astăzi o grevă parțială care a dus deja la formarea unor cozi care provoacă întârzieri mai lungi de o oră.


Publicitate
dolce telekom


Începând de astăzi, în fiecare Vineri, Duminică și Luni vor întrerupe activitatea câte o oră la porțile de securitate la orele 5,30, 10,30, 16,30 și la 18,30.

Sindicatul spune că acțiunile greviste se vor intensifica începând cu jumătatea lunii august dacă revendicările salariaților nu vor fi luate în considerare. Conflictul de muncă pornește de la acuzațiile de lipsă de interes pentru condițiile de muncă din partea Eulen, lipsa de personal, de cursuri de calificare specifice și neplata bonificației pentru lucrătorii care lucrează cu scanerele în aeroport. Lipsa acută de personal face ca unii salariați să ajungă să lucreze până la 16 ore pe zi în condiții de stress.

Liderii colectivului aflat în grevă dau vina pe Aena, administrația aeroportuară spaniolă, administratorul aeroportului din Barcelona, pentru că a preferat contractul cu firma care a licitat cel mai mic preț iar acum utilizatorii serviciilor aeroportului plătesc cu timpul lor nemulțumirea angajaților de securitate care primesc salarii mici și sunt obligați să facă ore suplimentare pentru că sunt puțini.


Publicitate
digimobil


Autoritatea aeroportuară spaniolă, AENA, la rândul ei spune că nu se poate implica într-un conflict între o firmă privată și proprii salariați ai acesteia însă generalitatea catalană, care trebuie să facă față nemulțumirii crescânde a călătorilor prinși în acest conflict, nu vede cu ochi buni atitudinea forului de la Madrid și va reclama încă odată gestiunea aeroportului, cum a mai făcut-o fără succes în trecut.

Greva începută astăzi adaugă alți pasageri cozilor care, de acum două săptămâni, sunt obișnuite în aglomeratul aeroport catalan. Tot ce putem face este să pornim de acasă cu o oră mai devreme și să încrucișăm degetele, poate nu o să avem ghinionul unui zbor la orele în care controlul de securitate nu funcționează.

Dintre companiile românești cea mai afectată este, de moment, Tarom care are orare de zbor ce coincid cu orarul de grevă anunțat. Clienții companiilor low-cost reușesc să evite în mare măsură aglomerația din aeroport grație orelor târzii la care operează în Barcelona dar asta nu înseamnă că sunt scutiți de neplăceri, de asemenea ar fi util să aibă prudența de a ajunge pe El Prat cu o oră mai devreme.


Trimite și altora