Italia redefineste alunecos notiunea de legitima aparare

Italia redefineste alunecos notiunea de legitima aparare

Trimite și altora


  • Senatul italian a adoptat joi în a treia și ultima lectură o lege care extinde noțiunea de legitima aparare. O promisiune electorală majoră a lui populistului Matteo Salvini, scrie AFP.

„Este o zi foarte frumoasă, în sfârșit dreptul sacrosanct al italienilor la legitimă apărare a fost confirmat”, a reacționat Salvini, vicepremier și ministru de Interne, după aprobarea legii, cu 201 voturi pentru față de 38 împotrivă.

Noua lege vizează limitarea urmăririi penale față de persoanele care deschid focul asupra cuiva care intră în casa sau pe proprietatea lor.

Dacă până acum trebuia să demonstrezi că intrusul reprezintă o amenințare fizică imediată, noua lege recunoaște „starea de gravă perturbare” pentru a justifica tirul fără somație asupra unui intrus.

Este suficienta invocarea legitimei apărări pentru a beneficia de prevederile noii legi.

Textul promite de asemenea taxe zero în justiție pentru orice persoană urmărită pentru rănirea sau uciderea unei persoane atunci când este invocată legitima apărare.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Sunt de asemenea înăsprite sancțiunile pentru furt, inclusiv din magazine, și violarea domiciliului și nu permite eliberarea condiționată decât după plata pagubelor suferite de părțile civile.

În ultimii ani, Liga lui Matteo Salvini a făcut campanie în favoarea persoanelor fizice și a comercianților anchetați pentru uciderea unor hoți care nu erau înarmați.

Magistrații italieni, în schimb, nu privesc cu ochi buni noua lege, apreciind că introduce „automatisme periculoase și limitează spațiul de interpretare pentru magistrați”.

„Este bine de reamintit că în toate aceste cazuri, în prezența unei afaceri de legitimă apărare, chiar și cu această nouă lege o procedură penală va fi deschisă și vor fi efectuate anchete”, a reamintit într-un comunicat Francesco Minisci, președintele asociației naționale a magistraților (ANM).


Trimite și altora