Mărțișor Ambasador – martisor in Barcelona

Mărțișor Ambasador – martisor in Barcelona

Trimite și altora

Povestea unui martisor în Barcelona

Mărțișorul este una din cele mai remarcabile sărbători ale culturii noastre. Să-l sărbătorești acasă sau în străinătate nu e acelaș lucru. Despre cum e acasă știm cu toții pentru că l-am trăit ani de zile. Dar ce simnificație are Mărțișorul atunci cînd ești departe de casă? Cum e să-l sărbătorești sau mai bine zis să-l simți la mii de km, și nu pentru că ești pentru o lună undeva la o stagiere, în vacanță sau cu un contract de muncă de cîteva luni, ci pentru ești plecat din Moldova ani buni de zile, decade în care nici pîna azi nu știi prea bine la care casă să-i spui „acasă”.

Departe de patrie Mărțișorul, de rînd cu alte sărbători, s-a transformat într-o unitate de măsură pentru comunitatea noastră și o marcă de identitate în fața străinilor. Cînd ne revedem între noi, salutul nostru sună cam așa: „Ce mai faceți? Cum o duceți? Nu ne-am mai văzut de la …”. În fața străinilor e un atribut de mîndrie națională, un atribut distinctiv în fața altor comunități. E o mîndrie să le povestești celor străini comunității noastre despre specificul Mărțișorului, singularitatea acestei tradiții a noastre, istoricul milenar.

Eu am să vă povestesc cum s-a trăit acest sentiment la Barcelona, o metropolă multiculturală care este un punct de referință în Europa în materie de turism, artă și cultură, sport, etc…

Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat a avut grijă să ne trimită Mărțișoare, care data aceasta au fost confecționate de copiii de la Asociaţia Obştească Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilităţi de Intelect CULTUM și cartea „Sub semnul Mărțișorului” un proiect a Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și a Societății de Etnologie din Republica Moldova.

Primul popas a Mărțișorului a fost la Secretaria pentru Egalitate, Migrație și Cetățenie (Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de Catalunya). Împreună cu Cristina Săftoiu (traducător jurat și colaborator activ la activitățile noastre asociative) ca reprezentant a comunității române din Barcelona am mers să salutăm pe Orland Cardona, secretarul pentru Migrație și cetățenie. Mărțișorul nostru mai e și cu noroc, pentru că am mers la Secretarie fără să cerem preventiv primire și surpriza pentru ei a fost surpriza noastră, pentru că am cunoscut pe noul Director General pe Migrație, dl Oriol Amorós i March. Toată lumea a fost încîntată de această tradiție a noastră și ne-au rugat să ne întoarcem cu vreo altă ocazie și să le mai povestim despre noi și tradițiile noastre, iar ei la rîndul lor au sa ne povesteasca cît noroc între timp le-a adus Mărțișorul.

cardona
Centru foto: Orland Cardona, secretar pentru Migrație și Cetățenie Generalitat de Catalunya

Următorul popas a Mărțișorului a fost la întrarea unui edifiu zgîrîie-nori a Barcelonei, unde la intrare ma aștepta nerăbdătoare Anastasia Condruc, o Pasăre Călătoare a comunitătii noastre, care a dus firicele de alb cu roșu unor fete frumoase și destepte moldovence și românce ce lucrează cot la cot cu tineri din toate colțurile lumii. De asemenea Mărțișorii erau dăruiți în două Centre Educative a Barcelonei din mîinile a doi adolescenți foarte simpatici Victorița și Sandu, mamele cărora Angela Mocanu și Ina Moruz Cebotari au grijă ca tradițiile noastre să fie păstrate și cunoscute de copii, în ciuda distanței cu Moldova.

nous catalans

O primire frumoasă, Mărțișorul a avut și la Fundația „Nous Catalans”, care ne cunosc deja ca comunitate și chiar și unele tradiții a noastre. Fiind un centru de orientare pentru emigranti, povestea Mărțișorului nostru a ajuns să fie cunoscută printre comunitatea maroqui, nigeriană, paquistaneză etc… Directorul Centrului, Angel Colom, ne-a dorit nouă comunității moldave în Catalunya, cît și celor de acasă, copiilor de la Cultum multă sănătate, noroc și să avem toți parte de o primăvară frumoasă.

catnova

Dacă la „Nous Catalans”, Mărțișorul a pășit pragul în lumea arabă și orientală, apoi la Catnova ea a călătorit peste ocean și în alte colțuri ale lumii, pentru că este o asociație orientată spre creșterea dezvoltării personale și profesionale, cursuri de limbi străine, cursuri de orientare și creștere profesională cu ajutor la angajarea în cîmpul muncii, etc… Tradiția Mărțișorului a ajuns să fie cunoscută de tineri din Venezuela, Columbia, Peru, Brazilia, Argentina, Bolivia, etc … Ana Maria Duquez, directoarea Centrului și echipa ei de voluntari fac ca această asociație să fie an de an tot mai solicitată, mai ales de către comunitățile din afara Spaniei, care avem nevoie de mult ajutor, susținere și orientare în momentul cînd ajungem întro țară străină.

noi catalani

Bucuria și curiozitatea străinilor este vădită, nemaivorbind de bucuria mea și mîndria pe care am simțit-o atribuindu-mi funcțiile unui mic Ambasador a culturii noastre. Avem o tradiție foarte frumoasă care îmi doresc să o cunoască toată lumea, să devină Patrimoniu Cultural a Umanității, să fie cartea de vizită a tării noastre.

În calitate de președinte a comunității moldovenilor în Barcelona vreau să mulțumesc copiilor de la „Cultum” pentru efortul și sîrguința depusă. Sper pe viitor să putem face pentru ei ceva mai mult, decît să le aducem cuvinte de mulțumire. Le doresc aici și acum să fie curajoși și cutezători, să nu le fie frică să viseze pentru că ei deja sunt parte a ceva mare, sunt parte a unor firicele albe și roșii care numără pulsul și stau la pieptul unor suflete frumoase.

Cu drag pentru voi toți de la președinta Asociației „EstiMoldova”,


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Elena Nazarova

Trimite și altora