Un milion de catalani in mars de Ziua Catalunyei

Un milion de catalani in mars de Ziua Catalunyei

Trimite și altora


Străzile din Barcelona au fost ieri o mare de „esteladas” – steagurile pro-independență catalane -, semn că suporterii referendumului pentru independență anunțat pentru 1 Octombrie s-au mobilizat.

Mai mult de un milion de catalani au manifestat în Barcelona la marșul tradițional de 11 septembrie, principala sărbătoare instituțională a Catalunyei, la mai puțin de trei săptămâni până la programatul referendum la care sunt chemați să aleagă dacă rămân sau nu împreună cu Spania.


Publicitate
dolce telekom


Pentru cel de al 6-lea an consecutiv, Ziua Națională a Catalunyei – La Diada de Catalunya – a fost un prilej pentru partizanii independentiști să își clameze idealurile. Organizatorii declară un număr de 450.000 de participanți iar poliția, într-un comunicat ulterior, ridică numărul manifestanților la peste un milion.

diada inline 1

Guvernul spaniol este hotărât să împiedice desfășurarea referendumului pe care l-a declarat ilegal dar guvernul regional catalan refuză să dea înapoi. Sondajele de până acum arată că majoritatea locuitorilor din bogata regiune din nord-est doresc să voteze.

Sondajele mai arată că cetățenii catalani au păreri împărțite în ceea ce privește independența de Spania. La sfârșitul lunii Iulie 49,4% dintre catalani erau împotriva independenței în timp ce 41,1% o susțineau.

Un puternic dispozitiv de securitate a supravegheat mareea umană de ieri, poliția catalană a fost vizibilă, înarmată și pregătită pentru orice – semn al recentelor tensiuni provocate de atentatul de Las Ramblas de acum câteva săptămâni. Dar împotriva atrocităților încă proaspete în memorie și amenințărilor venite dinspre Madrid atmosfera la Diada de luni a fost una luminoasă, de sărbătoare.

diada barcelona 2017

Carles Puigdemont, Raul Romeva, Helena Casador, Ada Colau au fost printre vorbitorii care au luat luat cuvântul cu ocazia manifestării de ieri. Ada Colau, primarul Barcelonei, a criticat modul în care guvernul de la Madrid administrează spinoasa temă a referendumului dar spune că mișcarea în marș forțat pro-independență a guvernului catalan „lasă pe dinafară jumătate dintre locuitorii catalunyei”.


Publicitate
digimobil


Pentru Jordi Sala, un profesor de 41 de ani din Reus, intervievat de theguardian momentul 1 Octombrie 2017 va fi un simplu act democratic: „nu este despre a vota da sau nu, este despre a putea vota democratic pur și simplu”. Dar cât de sigur este că referendumul chiar va avea loc? „ Inima mea spune că votul se va desfășura însă minte îmi este puțin mai sceptică”, răspunde la întrebarea reporterului de la The Guardian.


Trimite și altora