Comunitatea românească din Castellón a sărbătorit Unirea Principatelor

Comunitatea românească din Castellón a sărbătorit Unirea Principatelor

Trimite și altora


  • Institutul Hispano Român din Castellon împreună cu Asociația Română pentru Integrare și Educație și Asociația Românilor din Onda au omagiat împlinirea celor 159 de ani de la înfăptuirea actului istoric ce a marcat constituirea statului român modern, în Castellón de la Plana.

Acțiunea realizată cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și colaborarea Consulatului României din Castellón , al Primariei din Castellón si al Parohiilor Ortodoxe din Villarreal și din Castellón, a fost menită sa readucă sentimentul unirii în inimile românilor care locuiesc în Penisula Iberică.

smart up

Evenimentul a fost deschis cu interpretarea magistrală la harpa a tinerei artiste Teodora Cotuna, care este câștigătoare a 9 premii I la concursurile internaționale începand cu anul 2012 și până în prezent.

A urmat discursul instituțional al reprezentantului Consulatului României din Castellón, doamna Angelica Marcu, care a făcut o prezentare a semnificației momentului istoric din 24 Ianuarie și despre importanța strategică a unei Românii puternice în Europa.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Carla Todorut a interpretat câteva piese la pian, iar mama ei, Alina Todorut, a recitat poezia „Repetabila Povară” de Adrian Păunescu, acompaniată la pian de către fiica sa.

Momentul muzical în care tinerii Evy Aslam si Oriel Andronicescu au interpretat la nai și trompetă un fragment din „Rapsodia Româna” de George Enescu a impresionat publicul prezent.

Profesorul de istorie Marian Pruteanu a ținut o scurtă prelegere cu titlul „Mica Unire, condiții prealabile și consecințe”, o încercare concisă de evidențiere a pașilor care au fost făcuți pentru realizarea Micii Uniri, a condițiilor care au făcut-o posibilă, și după aceea, a orizonturilor deschiese pentru poporul român.

Gheorghe Caulea, membru al societății pentru cultura românească „Mihai Eminescu” din Cernauti si al Asociației „Suflet românesc” din Valencia, a recitat poezia „Rugămintea cea din urmă” de George Coșbuc și a încălzit inimile celor prezenți prin interpretarea piesei „Cântă cucu-n Bucovina”. Florica Dobre a interpretat cântecele „Hai să-ntindem Hora Mare” si „Instrăinare, înstrăinare”.

Javier Mas, profesor de istorie al Universitatății Catolice și membru al Academiei Regale din Valencia, a vorbit despre importanța Unirii Principatelor și despre asemănările existente intre crearea statului Român și crearea statului Spaniol modern.

Corul Parohiei Ortodoxe din Villarreal a oferit o interpretare de excepție a pieselor ”Veniți români să cerem dreptul”, „Transilvanie frumoasă”, „Balada lui Iancu”, și „Sus inimă”. De asemenea, s-a desfășurat o expoziție de pictură, icoane pe sticlă, realizate de copiii Parohiei Ortodoxe „Ioan Gură de Aur” din Vilareal, sub îndrumarea profesoarei LCCR Elena Stoica.

A urmat vizionarea unui documentar despre evoluția istorică a teritoriului României din epoca română și până în prezent, documentar care a fost proiectat în data de 1 Decembrie în piața centrală a orașului Castellón, când a avut loc actul instituțional cu ocazia Zilei Naționale a României.

castellonActul a fost finalizat cu interpretarea unei piese la harpă de către tânăra Teodora Cotuna.

Serata cultural-istorică s-a încheiat cu o degustare de produse românești, așa cum au fost obișnuiți deja participanții evenimentelor organizate de către IHR cu sprijinul FoodEx, care a dorit să colaboreze și de această dată la organizarea acestui moment memorabil.

La eveniment au participat Angelica Marcu și Petruţa-Roxana Filip, reprezentanți ai Consulatului României din Castellón de la Plana.

Institutul Hispano Român, împreună cu Asociația Română pentru Integrare și Educație, și Asociația Românilor din Onda, doresc să mulțumească pe acestă cale Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru sprijinul acordat evenimentului “Ziua Culturii Naționale 2018 – Castellón”.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook.


Trimite și altora