Ziua copilului la Castellon


„Români în Europa – copii uniți prin Centenar“

activitatea comunitară în Castellon organizată de Institutul Hispano Român

  • Institutul Hispano Român a punctat în calendarul acțiunilor comunitare Ziua Internațională a Copilului prin organizarea unei activități destinate copiilor români din Castellon și Dâmbovița.
  • Concursul „România într-o sută de cuvinte“ a fost puntea de legătură între elevii dâmbovițeni și cei din municipiul Castellon
  • Anul trecut a fost semnat un acord de înfrățire între Târgoviște și municipalitatea orașului Castellon din Valencia/Spania.

Concursul lansat la începutul lunii mai, s-a desfășurat cu participarea a aproximativ 200 de copii români din provincia Castellon și județul Dâmbovița, având ca principal obiectiv marcarea celor 100 de ani de la realizarea visului național al poporului român, Mare Unire de la 1918.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Duminică, 3 iunie a avut loc în Castellón acțiunea „Români în Europa – copii Uniți prin Centenar“ la care au participat aproximativ 100 de persoane care au dorit să sărbătorească ziua copilului în spirit românesc, cu desene, poezii și cântece. Principalii protagoniști au fost copiii coordonați de Anca Diana Istrate, profesor LCCR, căreia Institutul Hispano Român i-a înmânat cu această ocazie o diplomă de merit pentru contribuția adusă la promovarea limbii, culturii și civilizației românești în Castellon.

Consulatulul României din Castellon, reprezentat la manifestare de consulul Gheorghe Florea, a sprijinit și de această dată activitatea IHR în acțiunea dedicată copiilor din comunitatea de limbă română.


La rândul lor organizatorii dinspre partea română din Tîrgovoște/Dâmbovița au organizat în 5 iunie un eveniment dedicat programului „Români în Europa – copii Uniți prin Centenar“.

Concursul şi-a propus stimularea spiritului competitiv, dezvoltarea comunicării şi dragostea pentru patrie. Competiţia a fost deschisă mai multor categorii de vârstă 3-6, 7-11 şi 12-18 ani. Publicul prezent la biblioteca municipală din Tîrgoviște, format din aproximativ 80 de persoane a fost delectat cu scenete, cântece, poezii şi desene. Datorită varietății lucrărilor prezentate în concurs, Institutul Hispano Român a decis acordarea a 26 de diplome şi premii pentru a recompensa cum se cuvine efortul elevilor.

La sfârşitul actului de premiere au fost citite câteva dintre lucrările câştigătoare. La concurs au participat din partea română elevi de la Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino”, Şcoala Gimnazială „Teiul Doamnei” – Teis, Şcoala Gimnazială Răzvad, Şcoala Gimnazială „Prof. Ilie Popescu” Şotanga, Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, Şcoala Gimnazială „Căpşuna”, Liceul Tehnic „Udrea Băleanu” şi Şcoala Gimnazială „Dora Dalles” sub îndrumarea cadrelor didactice care au dorit să se implice în această activitate internaţională hispano-română.

Pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, care a reprezentat împlinirea visului milenar al poporului român, Institutul Hispano Român a considerat de bun augur realizarea acestor activități menite să marcheze așa cum se cuvine Centenarul României Mari.