Mii de persoane isi manifesta sprijinul catre Artur Mas in Barcelona

Mii de persoane isi manifesta sprijinul catre Artur Mas in Barcelona

Trimite și altora


Astăzi se declanșează procesul în care fostul președinte Artur Mas, împreună cu alți zece membri ai guvernului catalan pe care acesta l-a condus, sunt acuzați de nerespectarea legii ca urmare a organizării referendumului în favoarea independenței Catalunyei din noiembrie 2014.

Artur Mas riscă până la 10 ani de inabilitare pentru a fi menținut organizarea consultării în favoarea independenței din 2014, în pofida interdicției dictată de Tribunalul Constituțional spaniol. Fostul președinte consideră că este vorba despre „un proces politic” care răspunde determinării arătate de independentiștii catalani. „Ar vrea să ne vadă în genunchi” a declarat acesta în conferința de presă.

digi dolce focus 2017

Așa cum era de prevăzut, zeci de mii de susținători ai mișcării în favoarea independenței Catalunyei și-au dat întâlnire astăzi de dimineață în fața Tribunalului Superior de Justiție din Catalunya. Sub sloganul „Love Democracy” miile de steaguri independentiste au fluturat pe toată lungimea Paseig Company în zona Arcului de Triumf din Barcelona. Mulți dintre manifestanți au venit de pe întreg teritoriu catalan fiind nevoiți să își ia zi liberă pentru a manifesta astăzi, luni, într-o zi lucrătoare.

Un nou referendum în septembrie 2017

Au trecut mai mult de patru ani de la momentul la care Catalunya reclama un referendum în favoarea auto-determinării refuzat sistematic de către guvernul spaniol. Prima tentativă de referendum, cea din 9 noiembrie 2014, prezentat ca fiind un „proces participativ” (o consultare cetățenească fară efecte juridice) a dat un rezultat de 80,7% în favoarea independenței dintre voturile exprimate, nereușind însă o mobilizare la urne suficientă pentru ca rezultatul să obțină relevanța urmărită.

Susținut de majoritatea independentistă din parlamentul catalan, noul președinte Carles Puigdemont promite, la rândul sau, un „adevărat” referendum în septembrie anul acesta, cu sau fără acordul guvernului central de la Madrid. De astă dată președintele promite că parlamentul catalan va proclama independența în cazul în care rezultatul referendumului va fi da și că guvernul său lucrează activ pentru pregătirea tranziției.

De partea sa, Madridul ridică tonul și avertizează că va împiedica referendumul prin toate mijloacele legale pe care le are la dispoziție. Are la îndemână faimosul articol 155 din Constituție care permite suspendarea parțială a autonomiei regionale dacă comunitatea autonomă își depășește atribuțiile legale.

Se întrevede o noua etapă de escaladare a tensiunilor între cele două părți care par să dialogheze tot mai greu.


Trimite și altora