Opozăm dar nu oricum – numere de Italia


Șeful liberalilor români a mirosit că e rost de un pișcot din diaspora după ce italienii populistului Salvini au dat o lege prin care orice rezident ne-italian cu o mașină înmatriculată în țara lui trebuie să o treacă fiscal cu taxe și bagaje pe numere de Italia sau să renunțe la ea. Nemulțumirea mulților posesori de autoturisme cu numere românești e naturală, oamenii sunt indignați de schimbare dar vor trebui să respecte legea locului în rând cu toată lumea.

Numai că șeful PNL a crezut înțelept să protesteze împotriva guvernului de la București pentru incapacitatea acestuia de a apăra interesele conaționalilor noștri stabiliți în peninsula italică cu mașini înmatriculate în România sau Bulgaria. Poți acuza guvernul Dăncilă de orice, până și de variația cotelor apelor Dunării și poți avea dreptate, dar că nu intră în bucătăria lui Salvini pe o temă care afectează toți rezidenții străini din Italia nu. Sau nu în maniera asta.

„Guvernul României a atins un nivel de nepăsare şi incapacitate cronice, nefiind în stare să mai apere interesele românilor din străinătate sau măcar să fie la curent cu modul în care le sunt încălcate drepturi fundamentale, precum cel la proprietate sau liberă circulaţie. Începând din 4 decembrie, în Italia a intrat în vigoare o modificare a Codului rutier italian prin care românilor le este interzis să mai conducă autoturisme înmatriculate în România, dacă respectivii români au o rezidenţă care este mai mare de 60 de zile. În caz contrar, acestora le sunt confiscate maşinile, iar măsura este pusă în aplicare chiar în aceste zile”, a afirmat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis, sâmbătă, MEDIAFAX.

Că legea italiană e discutabilă e un subiect pe care ne putem întinde cât vrem noi e una, că nu e treaba noastră ce fac ei în curtea lor e alta, atâta vreme cât Bruxelles-ul nu sare ca ars înseamnă că e o măsură încadrabilă în dreptul european acordat de toți deci și de ai noștri. Este o lege care se aplică tututuror rezidenților străini nu una aplicabilă discriminatoriu doar pentru rezidenții români iar ceilalți nu au protestat până acum.

E treaba opoziției să sară în sus la orice subiect cu potențial exploziv dar de data asta consilierii lui Orban au reacționat lamentabil.

„Pentru informarea celor din Guvernul României care încă nu au aflat, este vorba de Legea nr. 132 din 1 decembrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al Italiei în 3 decembrie 2018. Somez Guvernul să întreprindă toate demersurile necesare faţă de autorităţile italiene pentru a opri discriminarea la care sunt supuşi cetăţenii români, care ar trebui să se bucure de aceleaşi drepturi în cadrul Uniunii Europene”, a explicat Orban.

Dacă respectiva interdicție pentru mașinile înmatriculate în altă țară decât Italia deținute de cetățeni străini cu domiciliul stabil acolo pe mai mult de 60 de zile s-ar aplica exclusiv românilor și bulgarilor atunci MAE trebuia să mute o delegație la Roma până rezolva o situație explicit xenofobă, asta e clar. Dar legea intrată în vigoare pe 4 decembrie se aplică indiscriminat pentru orice mașină cu numere străine iar în cazul acesta ai noștri au să facă ce face toată lumea, vor respecta cutuma locului în care își duc traiul.

„Este vorba de încălcarea gravă a două principii fundamentale, cele referitoare la dreptul de proprietate şi la libera circulaţie. Implicit, este vorba de încălcarea Tratatului Uniunii Europene prin care probabil sute de mii de români sunt prejudiciaţi şi puşi într-o situaţie extrem de dificilă în pragul sărbătorilor”, a conchis Ludovic Orban.

Orban ar fi putut face o mișcare deșteaptă, să trimită direct cei doi parlamentari de diaspora pe care îi are PNL la Roma, la discuții, să ceară clarificări despre situație, să arate el cum se face și apoi să protesteze, asta ar fi avut sens. S-au pus de acord europarlamentarii PNL în grupul PP de la Bruxelles să contește mișcarea italienilor? Și asta ar fi avut sens dar nu a făcut-o. A ales în schimb să arunce un comunicat de presă care s-a uscat înainte să atingă asfaltul.