Smart-up Barcelona

Smart-up Barcelona

Trimite și altora


  • Diaspora smart-up, primul proiect consistent care propune identificarea și sprijinirea intreprinzătorior care locuiesc în diaspora.
  • Se urmărește înființarea de firme noi, cu profil non-agricol, în țară.

Programul, prezentat sâmbătă, 3 februarie în Barcelona are ca primă fază punerea în contact a entităților care derulează procedura cu potențialii beneficiari, români din afara granițelor interesați să facă o afacere în țară. Organizatorii sunt administratori de proiect care derulează programul pentru următorii 3 ani.

O modalitate de întoarcere în țară prin antreprenoriat

Viața în diaspora presupune profesionalizarea accentuată, acumularea unui bagaj de cunoștințe și aptitudini pe care rigorile pieții muncii din țările în care trăim îl pretinde și de care depinde supraviețuirea în societatea de adopție. Calificarea, experiența și cultura muncii pe care românii plecați le-au dobândit sunt valorile pe care programul Smart up își propune să le ducă în țară.

burcas barcelona
Eusebiu Burcaș / Smart-up Barcelona / foto: robarna

Face asta prin două căi complementare, pregătirea primară pentru înființarea unei afaceri independente și prin facilitarea unui sprijin financiar de 40.000 de euro nerambursabili. Banii sunt asigurați din fonduri europene iar condițiile de acordare și administrare depind de consistența ideii de afacere.

Ce NU este diaspora Smart-up

Nu este un apel către români să se întoarcă în țară. Este în definitiv un concurs de planuri de afaceri adresat unui colectiv determinat și cu un număr relativ mic de câștigători, ceva mai mult de 2.000 de idei de afaceri vor putea fi concretizate prin acest program.

Nu este o loterie. Singura componentă de hazard constă în inspirația interesaților de a se înscrie sau nu la timp în program. Participanții parcurg o primă etapă de formare antreprenorială care are scopul de a maximiza șansele de reușită ale viitoarei afaceri, fază care odată parcursă este deja un câștig pentru oricine își propune să lucreze pentru el însuși. Planul de afaceri pe care cursanții îl vor scrie pe parcursul perioadei de pregătire poate fi o etapă profesională în sine indiferent dacă vor ajunge să deschidă afacerea în țară sau nu.

Nu sunt 40.000 de euro cadou. Diaspora Smart-up există după toate regulile scrise ale unui proiect European, clare, precise, cu indicatori de performață stabiliți și măsurabili. Banii vor ajunge la finanțarea afacerii. Aceste reguli garantează de asemenea și acordarea lor. Asta și faptul că nu sunt bani care depind de voința politică a cuiva.

smart up

...

Condițiile concrete ale desfășurării programului le găsiți în prezentare asta sau participând la sesiunile informative organizate despre care aflați aici. Am participat la prezentarea din Barcelona prefațată de Eusebiu Burcaș. Dacă aveți o idee de afacere despre care credeți că ar funcționa în localitatea din care veniți Smart-up poate fi ocazia pe care o așteptați. Indiferent dacă vă relocați sau nu.

Smart-up barcelona
Eusebiu Burcaș / Smart-up Barcelona / foto: robarna


Trimite și altora