Ziua împotriva violenței între sexe – 25 noiembrie

25 noiembrie

  • Din 1981, America Latină comemorează în fiecare 25 de Noiembrie El Dia Contra la Violencia de Genero (aprox: „ziua împotriva violenței între sexe”)
  • În vocabularul românesc violența între sexe se asimilează oarecum forțat cu violența în familie
  • Din 1999 ONU a adoptat 25 noiembrie ca zi dedicată eforturilor de eradicare a violenței între sexe

Cu câteva zile în urmă, în Italia, a ieșit la lumină cazul unei tinere sechestrate timp de 10 ani în condiții inumane, obligată să suporte un tratament inimaginabil pentru secolul în care trăim.

Autoritățile italiene au descoperit situația disperată în care tânăra a trăit 10 ani, timp în care a avut și copii cu individul care se face responsabil, iar cele din România – sensibilizate de ecoul pe care l-a avut cazul în presa din peninsulă, au luat măsuri pentru salvarea tinerei și a copiilor.

Coincidența cu data de 25 noiembrie, dedicată de ONU eforturilor pentru identificarea cazurilor de violență în cuplu, pune în evidență faptul că măsurile intreprinse până acum sunt insuficiente iar acestea ar trebui să fie pro-active, concentrate pe identificarea timpurie a cazurilor de violență.

10 ani de suferință pentru victima din Italia este un timp mult prea lung motiv pentru care întrebările care se ridică în mod firesc sunt numeroase. Către comunitatea de vecini din localitatea italiană în care femeia a stat închisă la subsolul unei case, către serviciile sociale ale aceleiași comune care ar fi trebuit să fie la curent cu situația mamei copiilor născuți în acest timp, către familia tinerei din România care timp de 10 ani nu s-a interesat de soarta ei, către comunitatea românească din Italia care ar fi putut măcar să semnaleze dispariția tinerei în timp util.

Trimisul ministerului pentru românii de pretutindeni s-a deplasat la Lamezia-Terme, unde s-a întâlnit cu mama celor doi copii găsiți în condiții inumane de carabinierii italieni.

„Mama și cei doi copii primesc toate îngrijirile necesare și le sunt asigurate toate condițiile pentru a se simți în siguranță. Aceasta este preocuparea noastră principală în acest moment, ca mama să fie bine, să aibă tot sprijinul pentru a putea avea grijă de copii în continuare. Bineînțeles, chinul prin care au trecut este inimaginabil, iar efectele acestei traume necesită timp pentru vindecare. Autoritățile din România și cele din Italia sunt pregătite să fie alături de această familie și să sprijine mama și copiii în vederea întoarcerii către normalitate”, a declarat secretarul de stat, Veaceslav Șaramet.

Întrebările rămân, 10 ani de sechestru este un timp lung, o eternitate.

În Spania funcționează telefonul gratuit 016 pentru semnalarea imediată a cazurilor de violență în cuplu. Nu lasă urme în factura telefonică și poate însemna diferența între viață și moarte pentru victime.

Gheorghe Zamfir, 10 Decembrie – Italia – Padova (ofertă exclusivă pentru comunitate)

gheorghe zamfir padova

Ocazie excepțională pentru a-l urmări în direct pe maestrul Gheorghe Zamfir la Padova (Italia)

GHEORGHE ZAMFIR
Domenica 10 Dicembre 2017 ore 15:30
@ Gran Teatro Geox – Padova

Asociația „Romeni & Moldavi InVeneto” a încheiat o convenție cu organizatorii concertului extraordinar pe care Gheorghe Zamfir îl susține la Padova (Italia) prin care se pot rezerva bilete cu doar 15€

Pentru rezervare trimite un sms/whatsapp la 3277872341 cu numele și prenumele însoțit de cuvântul ENTRO până pe 7 decembrie. Plata se face la intrare la data spectacolului.

(IT)

Per questo concerto, l’associazione „Romeni & Moldavi InVeneto”, ha concordato con Gran Teatro Geox l’ingresso ad € 15,00 per gli adulti ed € 5,00 per i bambini dai 7 ai 10 anni in POSTO A SEDERE,

Per prenotare, mandate un sms/whatsapp al cell 327 787 2341 con il nome e cognome ENTRO giovedi 07 dicembre. Pagamento direttamente il giorno dell’evento al botteghino.

Senza prenottamento, i prezzi dello spettacolo sono:

Premium Vip Gold: Intero 46.00 € / Ridotto ragazzi 7-10 anni 23.00 €
Platea Numerata : Intero 34.50 € / Ridotto ragazzi 7-10 anni 23.00 €
Poltrona Rialzata: Intero 29.00 € / Ridotto ragazzi 7-10 anni 17.50 €

gheorghe zamfir italia

Scandal pe marginea lansării cărții lui Dan Voiculescu

voiculescu lidia bodea

Directorul editurii Humanitas și-a dat demisia din Asociației Editorilor din România

  • Scriitorii și traducătorii boicotează lansarea ultimei cărți a lui Dan Voiculescu, acuzând totodată editura RAO că sprijină un personaj care a dat “o țeapă de milioane statului, adică românilor”
  • Lidia Bodea, directorul editurii Humanitas, și-a anunțat pe Facebook demisia din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociației Editorilor din România.

Demisie în marginea unei lansări de carte

Domnului Grigore Arsene, Președinte al Asociației Editorilor din România
Domnului Mihai Mitrică, Director executiv al Asociației Editorilor din România
București, 24 noiembrie 2017

Stimați domni,

Vă rog să luați act de demisia mea din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociației Editorilor din România.
Vă asigur că este o decizie îndeajuns cumpănită, cu atât mai mult cu cât ea vine la capătul a mai bine de zece ani de când, în urma voturilor acordate în Adunările Generale AER, am asumat acest mandat. De fapt, este o hotărâre pe care o iau tocmai pentru că nu am reușit să răspund așa cum mi-aș fi dorit încrederii acordate de către cei care m-au votat și care au considerat că prezența mea în Consiliul Director va fi o garanție a respectării statutului AER. Din păcate, de câtăva vreme constat că, deși primul chemat să asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus să-l ignore, cel puțin în punctele în care acesta vorbește despre ”prestigiu, imagine, conduită ireproșabilă, criterii calitative şi nu cantitative, spirituale şi nu comerciale, departe de orice ingerinţe sau presiuni de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin”.

Nu-mi fac iluzia că gestul meu va schimba foarte mult lucrurile, dar îl prefer lipsei de reacție și tradiționalului ”să-nchidem ochii”. Suntem în plin târg de carte și vede prea multă lume ceea ce noi, înăuntrul Asociației, preferăm să ne prefacem că nu vedem: vi se pare că, lansând astăzi la ora 14.00 paginile cu titlul Lupta politică, autor Dan Voiculescu, comentată de Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică și Victor Ciutacu, editura RAO slujește „prestigiul și conduita ireproșabilă” a editorului român, „departe de orice ingerinţe de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin”?

În discuție nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place și de a-și comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuție e însă moralitatea. Mai există și așa ceva pe lume. În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă. Iar în raport cu ea, ceea ce se-ntâmplă acum la Gaudeamus e mai mult decât poate suporta bunul simț: este expunerea urâțeniei în mijlocul unei mulțimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjecție.

Catedrala Ortodoxă de la Madrid, sâmbătă 18 noiembrie 2017, prima Liturghie

catedrala madrid

  • Sâmbătă 18 noiembrie, a avut loc prima Sfântă Liturghie la Catedrala Ortodoxă de la Madrid cu hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică
  • Ministrul Pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a asistat la ceremonia de oficierea a primei Sfinte Liturghiii a Catedralei Ortodoxe
  • Ambasadoarea României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, Ambasadoarea României în Republica Portugheză, Ioana Bivolaru, și Secretarul de Stat pentru Culte din Guvernul României au fost prezenți la eveniment.

Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, a fost o zi importantă pentru Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei. „Ea va fi peste vremi un prinos de rugăciune și mulțumire adresat Preasfintei Treimi pentru binecuvântarea revărsată asupra tuturor acelora care s-au ostenit la concretizarea unui proiect de suflet intitulat Catedrala românilor din Madrid”, care a debutat acum 7 ani și jumătate de la punerea pietrei de temelie. „Catedrala este un  semn văzut al Împărăției lui Dumnezeu, de o importanță misionară covârșitoare și totodată dovadă vie a dăruirii, a sacrificiului și nu în ultimul rând a dragostei acelora care iubesc podoaba casei lui Dumnezeu” detaliază comunicatul Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

Ortodoxia românească își îndeplinește cu această ocazie unul dintre principalele obiective, acela de a fi prezentă cu un lăcaș de cult de maxim rang în Regatul Spaniei, apropiindu-se astfel de cei aproximativ de un milion de români care trăiesc în peninsula Iberică, atât în Spania cât și în Portugalia. Sfințirea Catedralei de la Madrid se constituie astfel într-o piatră de hotar pentru tradiția ortodoxă care își revendică astfel arealul natural acoperit de credincioșii de dincolo de granițe.

Din partea autorităților române au participat Ministrul Pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei, doamna Gabriela Dancău, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Portugheză, Ioana Bivolaru, consuli ai Consulatelor României în Regatul Spaniei și alți atașați și reprezentanți ai autorităților române în Peninsula Iberică.

Din partea autorităților spaniole au participat directorul general de Cooperare Juridică Internațională și relații cu cultele în cadrul Ministerului de Justiție, Javier Herrera și sub-directorul aceluiași Departament, Jaime Rosselló Granados, plus alte autorități locale și regionale din comunitatea de Madrid.


dolce telekomStai informat, ține legătura cu țara, vorbește românește


 

 

Restricții în Ronda Barcelona de la 1 Decembrie 2017 – Healthy Streets

restricții

  • Restricții de circulație a autovehiculelor contaminante pe cele două ronde din Barcelona
  • Restricțiile se aplică de la 1 decembrie 2017 în episoadele de contaminare declarate de primărie iar din 2020 permanent

Responsabila pentru Ecologia, Urbanisme i Mobilitat a primăriei Barcelona, Janet Sanz, spune că se urmărește „crearea unui oraș care garantează dreptul la sănătate a individului” și adaugă că „unul dintre obiectivele cheie este lupta împotriva contaminării aerului”.

Restricțiile de circulație care se instituie deocamdată atunci când generalitatea declară un episod de înaltă contaminare (cu o frecvență de 2-3 ori pe an),  între orele 7 și 20 în zile lucrătoare se adresează turismelor care nu dispun de eticheta ambientală a DGT furgonetelor anterioare Euro1. Măsura intră în vigoare la 1 decembrie 2017 și se aplică pentru cele două ronde ale barcelonei, Ronda de Dalt și Ronda Litoral, urmând ca din 2020 restricțile să devină permanente.

„Am pariat pentru dezvoltarea transportului public, bicicletelor și deplasării pietonale, continuăm să o facem însă nu este suficient” spune Sanz care a amintit că „avem nevoie să evităm ca autovehiculele cele mai contaminante să circule prin oraș”.

digi dolce focus 2017

Contaminarea ajunsă la limită

Contaminarea atmosferică este o problemă importantă. În 2016 Barcelona a îndeplinit obiectivul de a nu depăși nivelele de referință stabilite de Organizația Mondială a Sănătății pentru 11 agenți contaminanți însă a înregistrat nivele superioare pentru dioxidul de azot. Astfel că 68% din populația zonei metropolitane este expusă unui potențial pericol.

Măsurile anunțate se înscriu în programul de luptă împotriva contaminării la care Barcelona a devenit parteneră împreună cu alte 12 mari metropole ale lumii, Barcelona, París, Los Ángeles, Ciudad de México, Seattle, Ciudad del Cabo, Londra, Copenhaga, Vancouver, Milano, Quito și Auckland după semnarea acordului Healthy Streets prin care se angajează să lucreze pentru „străzi libere de combustibili fosili”.

Transport și alternative autovehiculelor private

Unul dintre obectivele urmărite de campanie este informarea utilizatorului de autotuturism personal despre încadrarea acestuia în normele acceptate iar pentru aceasta se pune la dispoziție portalul canvidhabits.com unde se găsesc informații despre maniera în care putem intra în posesia etichetelor identificative care permit accesul în zonele declarate cu grad înalt de contaminare.

medio ambientale

Portalul municipal care informează despre calitatea aerului sintetizează statisticile privind gradul de poluare și oferă alternativele disponibile.
Începând cu 1 decembrie 2017, în cazul declărării unui episod de contaminare ambientală, autoturismele care nu dispun de eticheta ambientală de la DGT (Zero, Eco, C și B) nu vor putea circula pe ronde. Concret, mașinile afectate de această restricție sunt cele pe benzină anterioare anului 2000 (anterioare Euro 3) și cele diesel anterioare anului 2006 (anterioare Euro 4). Între iarna 2017 și primăvara anului 2018 se adaugă restricții pentru motorete, motociclete, camioane, autocare și autobuze pe benzină anterioare Euro 3 și diesel anterioare Euro 4.

Autovehiculele de urgență, cele personale cu dinstictivul de handicap și serviciile esențiale vor circula fără restricții. Restricțiile de trafic vor fi în vigoare între 7,00 și 20,00 în zile lucrătoare.

 

„Răsărituri între două ape” – Marina Dirul – lansare de carte Barcelona

marina dirul barcelona

  • Dintre Prut și Nistru, Marina Dirul și-a prezentat versul la țărmul Mediteranei cu o haltă necesară la Arad, în curtea editurii Mirador
  • Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, cartea „Răsărituri între două ape” a fost prezentată cititorilor la Casa de Mar din Barcelona  

Prezent la eveniment, editorul cărții, scriitorul Ioan Matiuț, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a spus: „Poezia Marinei Dirul aduce o picătură de frumos într-o lume din ce în ce mai mercantilă. Plăcută la citit, încărcată cu sentimente și emoție, ea provoacă bucurie și scintilație spirituală. Pot spune că este o poezie terapeutică pentru suflete bolnave de prea multă singurătate și înstrăinare”

ioan matiut robarna
Nicolae Pătruț, Natalia Taloui, Marina Dirul, Ioan Matiuț în Barcelona / foto: MYK Studio

Jurnalistul și scriitorul Nicolae Pătruț, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România spune despre „Răsărituri între două ape” că este „o carte de dor, de dragoste, de depărtări, de lacrimi, de bucurii și speranțe. O carte frumoasă ca sufletul acestei tinere poete născută pe malurile Nistrului. A fost un eveniment deosebit, un  cântec de limbă românească pe malul Mediteranei, din îndepărtata Catalunye”.

robarna
Carmen Mezea și Angela Mocanu / foto: MYK Studio

Adevăratele cărţi încep când cuvintele se termină, când slovele sunt înlocuite de sentimentele cititorului. Marina țese în versurile sale noțiuni familiare: anotimpuri, copii, profesori dragi, iubirea, horele, lumina, râul, ingerii, ursitoarea, omul, ploaia într-o avalanșă de trăiri pe care ne invită sa le descoperim. O descoperim în acest fel pe ea, admirăm oamenii care găsesc în ei puterea de a transmite emoție, de a induce bucurie, care aduc lumina și bucuria în suflete prin scrierile lor.

„Cu gesturi mici și gânduri mărețe, citind, scriind și dăruind din bucuria creației noastre, încetăm să ne mai simțim singuri, reușind astfel să ne îndeplinim destinul”. În spatele cuvintelor se întrevede un om puternic, un spirit nobil, plin de har, care se deschide, se oferă, așteaptă să fie descoperit.

marina dirul robarna punct
Lansare de carte „Răsărituri între două ape” la Casa del Mar Barcelona 2017 / foto: MYK Studio

Marina Dirul: „Dorul de țara, de plaiul meu, de oamenii dragi sufletului, de casă, m-au făcut să scriu. Prietenii, colegii de facultate, de serviciu, m-au îndemnat să public și am făcut acest pas, am adunat într-o culegere primele versuri. În suflet îmi cântă dragostea pentru viață, pentru lume și frumos.

Într-o zi am să mă întorc acasă
Că bolta-i mai cu stele
Și soarele-i mai cald
Și voi găsi pe mama bucuroasă”

își promite Marina Dirul și o credem.

Natalia Talaoui, Președinta fundației FUNICOOP, principalul motor al evenimentului, ne vorbește despre organizația pe care o conduce: “Suntem o Fundație de Cooperare și Integrare a Comunităților de străini rezidenți în Catalunya, ne implicăm în proiecte care au scopul de a îmbunătăți comunicarea și de a înlătura barierele dintre culturi. Am reușit astăzi să colaborăm, să implicăm două țări vecine, Republica Moldova și România, în acest eveniment desfășurat aici, pe un meleag îndepartat, în Catalunya – Spania unde am cunoscut oameni minunați”.

 „Sunt multe talente printre noi, ascunse, ele trebuie scoase la iveală”

Au participat la eveniment, Jaume Planas Debes, Consul Onorific al Republicii Moldova, scriitoarea Vard Hovsepyan iar din partea fundației FUNICOOP Natalia Talaoui și Natalia Untilă. Au recitat din poemele autoarei Adriana Untilă si Cătălina Jereghi. Momente muzicale au fost susținute de: Angela Mocanu, Carla si Carmen Mezea. Moderator a fost Ana Bejan iar traducerea a fost asigurata de Elena Nazarova.

ioaan matiut barcelona
Ioan Matiuț la standul librăriei Punct Barcelona / foto: MYK Studio

Cartea cu autograful Marinei Dirul a fost oferită la standul special amenajat de Libraria Punct care a prezentat deasemenea o expozitie de artizanat romanesc.

Parteneri: Generalitat de Catalunya, RoBarna, Planeta 2020.

Turneul de Table Barcelona (3)

punct barcelona

Al 3-lea Turneu de Table Barcelona de duminică a reunit jucători din Igualada, Terrassa și Santa Coloma de Grammenet care s-au întrecut într-o competiție ca de obicei strânsă, puțini dintre favoriți ajungând în faza finală. Unul dintre punctele de atracție ale acestor concursuri este exact acesta: oricine poate câștiga, inclusiv unul care nu a mai jucat table de zece-cinsprezece ani.


Aproape toți românii din diaspora au în casă TV românesc
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Cornelia Tene din Terrassa, aflată la cea de a doua participare consecutivă la turneele de table din Barcelona, a câștigat după un meci echilibrat cu Dan Ifrim din Igualada, unul dintre câștigătorii unuia dintre turneele anterioare și care, de data aceasta a trebuit să se mulțumescă cu o treime din câștigurile în bani. Participarea a fost de data aceasta de 5 euro de participant care s-au împărțit pentru finalist – o treime iar câștigătorul două treimi.

punct barcelona

Această ediție a turneului de table a fost sponsorizată de Restaurant Transilvania din Barcelona care a oferit cutia de table „pro” de competiție câștigătorului, câștigătoarei de data aceasta, Cornelia Tene din Terrassa, împreună cu felicitările de rigoare.

table barcelona

Localul de joc a fost asigurat în bune condiții de Cafe-Restaurant de la Baza Sportivă CER din Santa Coloma de Grammenet, un local primitor, apt pentru ocazii speciale, o bună opțiune pentru cine caută o locație pentru o onomastică cu prietenii sau un alt eveniment familiar.

centrul cultural barcelona

Rămâneți aproape pentru a vă înscrie pe următoarea listă de joc, turneul următor se anunță captivant. Urmăriți pagina de facebook a librăriei PUNCT din Barcelona: PUNCT BARCELONA și înscrieți-vă în grupul Centrul Cultural RoBarna din Barcelona pentru noutăți despre comunitatea românească din Catalunya.

table santa coloma

Treci examenul oficial pentru cetățenie spaniolă?

cetățenie

  • Dacă ar trebui să te prezinți la examenul pentru cetățenie spaniolă, l-ai lua?

Dacă te vezi în situația asta sau nu, europapress.es îți propune acest test care măsoară nivelul de „conocimientos constitucionales y socioculturales de España”, cum se numește acest examen.

Acest test este similar cu cel căruia trebuie să îi facă față orice aspirant de cetățenie spaniolă, conform metodologiei elaborate de Institutul Cervantes. Astfel că, dacă intenționezi să aplici pentru cetățenie, profită și rezolvă testul, este un bun exercițiu.


Aproape toti românii din diaspora au în casa TV românesc
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


45 de minute este timpul limită și se consideră acceptat pentru 15 răspunsuri corecte, 60% din total. Rezultatul poate fi doar „acceptat” sau „căzut”. Evident că nu sunt permise consultările cu Google, prieteni sau oricare alte surse de ajutor.

Un sfat: nu te încrede în fotografii, unele ar putea fi puse pentru a te induce în eroare. Când termini testul vei obține un punctaj după răspunsul la ultima întrebare. Lasă-ne într-un comentariu punctajul obținut și cum ți s-a părut testul. Succes!

http://www.playbuzz.com/europapress10/te-sacar-as-la-nacionalidad-espa-ola-haz-el-examen-final

50 de camere de trafic care „văd” în mașină trimit amenzi începând de astăzi

trafic

  • 50 de camere de trafic („radar”) instalate în Spania încep să amendeze
  • În cele două luni anterioare șoferii care nu purtau centura au primit acasă doar avertismente

Astăzi intră în funcțiune cele 50 de camere de luat vederi – radar – pe care Direccion General de Trafico (DGT) le-a instalat în diverse puncte ale căilor de circulație rutiere din Spania. Radarele au fost instalate cu două luni în urmă iar de atunci au trimis contravenienților doar avertismente.

200 de euro plus 3 puncte costă șofatul fără centură iar noile radare sunt dificil de evitat, tehnologia pe care o inglobează permițând obținerea unor imagini cu definiție foarte bună captate indiferent de viteza de deplasare a autovehicolului.


Aproape toți românii din diaspora au în casă TV românesc
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


DGT descrie în comunicatul de presă difuzat ieri modul în care funcționează radarele care „văd” în mașină. Acestea sunt conectate la o centrală specifică care filtrează automat imaginile captate iar cele în care softul nu detectează centura de siguranță ajung la un triaj manual, astfel că decizia finală pentru denunțul trimis la domiciliul contravenientului aparține agentului de trafic.

Mai mult de 200 de morți în accidente de trafic anul trecut nu purtau centura de siguranță, dispozitiv care reduce la jumătate numărul deceselor pe șosea. 60% dintre noile radare de trafic sunt instalate pe șosele secundare unde, conform statisticilor, se înregistrează cel mai ridicat indice de evenimente rutiere soldate cu victime.

Cele 50 de camere specializate care intră în funcțiune de astăzi sunt primele din cele pe care DGT intenționează să le instaleze în efortul de a reduce numărul de victime în accidente de trafic.

 

MRP: Consultări bilaterale privind drepturile copilului – Helsinki, Republica Finlanda


  • MRP a participat la sesiunea de consultări bilaterale privind drepturile copilului – Helsinki, Republica Finlanda

În vederea extinderii cooperării bilaterale și a demersurilor care privesc drepturile cetățenilor români aflați în Republica Finlanda, precum și ca urmare directă a vizitei de lucru efectuată de ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, la Helsinki, o delegație a autorităților române a participat, la 6 noiembrie 2017, la o sesiune de consultări bilaterale privind drepturile copilului.

Delegația română, formată din experți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), împreună cu specialiști ai Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPDCA) și ai Avocatului Poporului, a avut o întrevedere de lucru cu reprezentanți ai statului finlandez din cadrul Ministerului Afacerilor Sociale și Sănătății, Ministerului Justiției, al Serviciului de Urgențe Sociale și al Sprijinului Oferit în Situații de Criză.

Presa a scris despre subiectul celor doi copii minori preluați de serviciile sociale finlandeze în urma divorțului părinților, mama româncă iar tatăl cetățean finlandez. „În urmă cu doi ani, autorităţile finlandeze au decis să intre în forţă în locuinţa Cameliei Smicală din localitatea Tampere şi să-i smulgă din braţe copiii. Recent, se despărţise de soţul finlandez. Acesta o acuzase că vrea să fugă în România cu cei mici şi a cerut ajutorul inspectorilor sociali” titra digi24.ro. „Manifestanţii cer [..] ca în acest caz să se implice şi specaliştii în drept ai Ministerului de Externe” mai menționa sursa citată.

Sesiunea de consultări bilaterale se înscrie în demersurile autorităților române în cooperare cu cele finlandeze, în vederea soluționării unuia dintre cele mai complexe cazuri de preluare a unor minori de către serviciile sociale, respectiv cazul copiilor Maria și Mihai.

Noul Cod Fiscal obligă românii din diaspora la o plată de 180€/an dacă nu își declară rezidența fiscală în țara unde trăiesc

rezidența fiscală

Potrivit noului Cod Fiscal, românii plecaţi în străinătate care și-au păstrat rezidența fiscală în România (adică oricine nu anunță la fisc rezidența fiscală în altă țară), vor fi nevoiţi să plătească o taxă de 67 de lei/ lună (aprox. 15 euro/lună, 180 de euro pe an)

„Confirm faptul că persoanele cu rezidenţa fiscală în România, cu domiciliul în ţară, sunt obligate la plata acestei contribuţii calculată prin procentul de 5.5% din valoarea salariului minim pe economie, chiar dacă se află în străinătate. Contribuţia este de circa 67 de lei/lună, corespunzător sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei”, a declarat consultantul financiar Adrian Benta.


Aproape toți românii din diaspora au în casă TV românesc
dolce telekomStai informat, ține legătura cu evenimentele din țară, vorbește românește / Tv satelit oriunde în Europa /


Potrivit noului Cod Fiscal, persoanele fizice ce nu realizează venituri şi nici nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii vor fi obligate să plătească contribuţii la asigurările de sănătate:

„Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contribuţii la asigurările de sănătate de către persoanele fizice ce nu realizează venituri şi nici nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele însărcinate care nu au venituri. În acest sens, cetăţenii români care îşi păstrează rezidenţa fiscală în ţară sunt în sfera contribuţiei la această asigurare de sănătate. În esenţă, legea nu se adreseaza numai acestor categorii de persoane ci şi altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care încasează venituri la negru, agricultorilor care nu îndeplinesc condiţia de a fi impozitati prin tranşe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate”, a mai spus Adrian Benta.

Citeste mai mult pe RTV.NET:

Prima generație

generație

„Rușinos nu e să nu știi, rușinos e să nu vrei să înveți” proverb turcesc

Mai puțin de 20% dintre românii stabiliți în țări din Uniunea Europeană vorbesc cursiv limba țării de adopție. Dintre ei trei sferturi sunt bărbați. Accesul la ofertele de muncă este astfel limitat de propria încăpățânare. Majoritatea au acces doar la joburile primare în care comunicarea și interacțiunea în limba locală este minimă iar asta nu din vina societății de adopție.

Ușurința nativă a românilor de a învăța limbi străine se dovedește a fi o poveste în condițiile în care majoritatea refuză să treacă peste nivelul de cunoaștere minim funcțional. Nu mai mult de 2% dintre cei care au venit să trăiască în Spania s-au deranjat să treacă printr-un curs de limbă spaniolă, majoritatea obligați de rigorile unei calificări specifice. Restul au învățat de la radio, pe șantier sau din conversațiile de la barul din colț.

Românii din Spania sunt săraci

Cu ochii spre țară în Spania se câștigă bine. Oricât de prost ar fi un loc de muncă, indiferent cât de puțin s-ar câștiga, siguranța alimentară este la îndemână, la fel cea medicală ori locativă. Nou-venitul are astfel un punct de pornire, o șansă pentru restaurarea încrederii într-un viitor. Pe care îl vede fiecare după cum îl taie capul, aici sau în satul părinților.


Aproape toti românii din diaspora au în casa TV românesc
dolce telekomStai informat, ține legătura cu evenimentele din țară, vorbește românește / Tv satelit oriunde în Europa /


Nu există un studiu din care să reiasă nivelul de venituri comparat dar se poate evalua, după tipul și domeniile de activitate în care sunt implicați, că românii câștigă sub media salariului mediu, chiar dacă majoritatea dintre ei trăiesc peste pragul de sărăcie oficial. Orice job e un bun job dar asta e în regulă doar pentru primii doi, trei ani. După aceea, odată trecută perioada de adaptare la societatea și limba gazdă ne găsim slujbele potrivite calificării fiecăruia. Faptul că mulți dintre noi au dificultăți în identificarea oportunităților într-o piață a muncii competitive și concurente se datorează și problemelor de adaptare la comunitatea locală.

Care este vechimea medie este de asemenea o întrebare fără răspuns, putem face doar evaluări subiective, probabil că trece de 8 ani. Dacă judecăm după numărul de copii născuți din părinți români în ultimii ani înțelegem că din ce în ce mai mulți aleg să rămână. Suntem la prima generație iar cei care ne urmează vor avea din ce în ce mai puține gânduri de întoarcere.

Datorăm copiilor noștri o viață mai bună iar pentru asta ne trebuie joburi mai bune. Pe care nu le vom obține decât dacă facem pentru integrare tot ce ne stă în putere. Poate chiar vom fi în stare să votăm la alegerile locale din orașul spaniol în care trăim un consilier român. Unul care să ne pună pe listele de la primărie, care să se bată pentru drepturile pe care le avem dar le ignorăm.

Trăim aici chiar dacă mulți credem că temporar și ne-ar face bine să acceptăm asta.

Greva generală, 8 Noiembrie: AVE și numeroase alte căi de comunicație în Catalunya, blocate

greva generala 8 noiembrie

  • Greva generală: întreruptă circulația AVE la Girona și tăiate numeroase căi de circulație rutiere în Catalunya

  • Deplasări complicate astăzi din cauza grevei declanșate ca protest pentru arestările decretate

Greva generală de astăzi miercuri, 8 noiembrie, a afectat traficul atât pe numeroase căi rutiere catalane cât și pe căile ferate de Rodalies (trenurile metropolitane) și FGC încă de la prima oră.


Aproape toți românii din diaspora au în casă TV românesc
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Greva generală a fost convocată de sindicatul minoritar Intersindical CSC sprijinit de alte centrale sindicale, majoritatea din învățământ iar asociații independentiste precum Omnium Cultural și ANC au chemat la un așa numit „paro de pais”. Cele două sindicate majoritare, CCOO și UGT, nu s-au alăturat grevei generale, titrează elperiodico.com

Rețeaua de căi rutiere din Catalunya prezenta la orele 9 dimineață cozi kilometrice pe multe dintre șoselele care o compun, A-2, AP-2, AP-7, B-20, C-31 sau C-32, din cauza acțiunii pichetelor de grevă. Manifestanții au provocat de asemenea tăierea traficului în Barcelona pe arterele principale, Ronda Litoral și Ronda de Dalt, Diagonal, Gran Via și Meridiana, unde pichetele au ocupat asfaltul blocând circulația.

greva generala
Colaps general pe căile de acces în Barcelona 8 noiembrie 2017

De asemenea plaza Cerdà este afectată de blocaje, iar la Sant Cugat calea ferată ocupată de protestatari a provocat întreruperea tempoarară a circulației trenurilor pe linia Valles.

Șofer din Igualada / Barcelona mort în accident pe A7 – Franța

sofer mort

  • Un șofer a murit marți, 31 octombrie 2017, într-un accident de muncă care a avut loc pe autostrada A7 în apropiere de Lyon, Franța.
  • Stabilit în Spania – Igualada / Barcelona cu întreaga familie de mai bine de 10 ani. Avea 3 copii.

Șofer profesionist, Constantin Pelepco a făcut parte din marea familie a conducătorilor de camion care străbat șoselel europei în fiecare zi. Marți, 31 octombrie 2017, în apropiere de Lyon, Franța, și-a pierdut viața ca urmare a incendierii camionului care s-a răsturnat pe autostrada A7.


Aproape toți românii din diaspora au în casă TV românesc
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Familia mai are de aşteptat până va putea repatria trupul neînsufleţit, acesta fiind încă la medicină legală. Contactat telefonic unul dintre copiii lui Constantin a declarat pentru RoBarna că „o să dureze ceva vreme pâna vor putea rezolva problema repatrierii corpului tatălui nostru, ultimul mesaj primit din partea autorităților franceze fiind că testul ADN a certificat doar 99 la suta identificarea cadavrului”. Familia încearcă să-și ducă părintele în România „ca să-l îngroape creștinește”.

Între timp colegii de serviciu, atât ai lui Constantin cât și ai familiei acestuia, împreună cu românii din comunitatea din Igualada / Barcelona, s-au mobilizat pentru a ajuta financiar și au strâns deja o suma de bani la magazinul alimentar românesc din localitate.

 

„Autoritățile ar trebui să facă o campanie pentru informarea cetățenilor români din străinătate despre posibilitatea de își face o asigurare de viață care să cuprindă și repatrierea. Prețul unei astfel de polițe nu este unul foarte mare, dar în astfel de momente poate ajuta familia decedatului să iasă dintr-un mare impas”, a declarat senatorul de diaspora Viorel Badea, exprimându-și condoleanțele pentru familia îndoliată.

Asistența consulară specifică a fost acordată de către Consulatul României din Lyon, Franța.

Cei din comunitate care doresc să contribuie la sprijinirea familiei o pot face la magazinul românesc din Igualada sau la numărul de telefon: 0034 669 539 720 Lăcrămioara Ifrim care poate facilita un număr de cont.

 

Cum facem diferenţa dintre un zâmbet fals şi unul real?

zambet zimbet

Zâmbetul din suflet poate fi panaceul mult căutat de toată lumea

Oamenii asociază mental starea de fericire, de optimism cu zâmbetul. Acest gest simplu are o putere fantastică asupra creierului nostru, schimbă totul în câteva secunde, supărarea sau de depresia pot dispărea rapid.

În opinia psihologului Lenke Iuhoş, atunci când zâmbim devenim mai toleranţi la lucruri care altminteri ne scoteau din sărite, avem mai multă încredere în noi, apropiem mai repede oameni în jurul nostru şi deschidem mult mai uşor uşi.

Din nefericire, nu mai avem multe ocazii să exersăm această armă magică, pe care în copilărie o avem fiecare dintre noi, deoarece stăm tot mai des cu nasul în calculator, iar emoţiile sunt simulate în mediul virtual prin intermediul emoji-urilor. Mulţi dintre noi am uitat să zâmbim, iar acest gest natural poate fi – şi de cele mai multe ori chiar este – panaceul nostru, medicamentul care tratează orice stare de spirit negativă şi, de ce nu, boli fizice.


Aproape toți românii din diaspora au în acasă TV românesc
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Studii medicale au demonstrat existența bolilor psihosomatice, cauzate de stările noastre de spirit negative, care ne afectează la nivel organic. Sănătatea depinde inclusiv de starea noastră de spirit, de atitudinea faţă de viaţă şi de zâmbetele pe care le „share-uim” şi în lumea reală, nu doar în cea virtuală

Zâmbetul ne face bine atunci când lucrăm – un impuls spre succes

Zâmbetul este o expresie facială funcţională provocată de multe ori de un succes, de sentimentul de fericire, de creşterea interesului personal. Folosit la un nivel conştient, acesta este o formă de comunicare a stării de bine. Prin faptul că este un proces retrospectiv poate influenţa pozitiv experienţa emoţională trăită.

“Să luăm ca exemplu situaţia trăită la un examen, la un interviu unde pot apărea şi emoţii cu o structură negativă, iar subiectul primit la examen stârneşte un şir de zâmbete naturale. În câteva secunde, studentul se simte în zona lui de confort iar datorită relaxării şi a stării de bine generate de zâmbet, creierul va acţiona pentru a da un randament ridicat. Astfel, este foarte important de conştientizat faptul că zâmbetul ne arată nu numai emoţiile noastre în afară, dar are și un efect asupra sinelui, ceea ce ne ajută să ne facem sau să ne provocăm plăcerea”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Zâmbetul ne face bine atunci când ne e greu – reduce stresul

Dacă zâmbind în timpul unui episod de stres, aceasta contribuie la întărirea răspunsului organismului la stres, indiferent dacă persoana se simte fericită sau nu. “Zâmbetul are capacitatea unică de a reduce aproape instantaneu cantitatea de hormoni de stres din organism, crește numărul de anticorpi împotriva infecţiilor îmbunătăţind astfel rezistența la boală. Zâmbetul ajută, de asemenea, dacă nu există fericire reală în spatele acestuia”, spune psihologul Lenke Iuhoş.

Zâmbetul ne întăreşte inima

Zâmbetul este antecamera râsului, o reacţie pozitivă care ventilează corpul. Clipele de viaţă îmbogăţite des cu zâmbete şi râsete îmbunătățesc circulația sângelui, reduc riscul de atac de cord și evită alte probleme cardiovasculare.

Zâmbetul ne face bine atunci când interacţionăm – construieşte relaţii

Încercați să zâmbiți, chiar dacă nu aveți niciun motiv să faceți acest lucru. După un timp, veți observa că sunteți scutiţi de un disconfort care apare instantaneu din cauza oboselii, a influenţelor sociale negative. Zâmbetul îmbunătățește încrederea în sine și vă va face vesel. Zâmbetul creează endorfine, hormonii fericirii și vă va face să vă simțiți bine.

Cum identificăm un zâmbet obişnuit de un zâmbet natural?

Zâmbetul obișnuit se rezumă doar la folosirea mușchii gurii, iar în cazul zâmbetul natural „mobilizăm” şi mușchii din jurul gurii și ai ochilor (liniile de față se ridică, iar în colțul ochilor se formează riduri mici). Din moment ce nu putem mișca mușchii din jurul ochiului în acest fel, zâmbetul Duchenne (cel natural) este în general considerat a fi expresia unei bucurii sincere.

„De regulă zâmbetul natural este însoțit de un contact vizual, aproape simetric, astfel încât jumătate din acesta nu coboară sub cealaltă și buzele nu sunt încleiate. Zâmbetul cinstit presupune obiective loiale și este un semn că omul simpatizează cu persoana pe care o privește”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Zâmbetele transmit informaţii dincolo de cuvinte

∑  Unele cercetări arată că zâmbetul este mai mult decât o expresie facială, nu arată doar emoţii ci înlocuieşte cuvântul rostit în gând sau intenţia.

∑  În cazul sportivilor, de exemplu, s-a observat că nu zâmbesc doar atunci când reuşesc să dea un gol, ci şi atunci când greşesc, deoarece îşi imaginează ce ar fi fost dacă ar fi dat un gol.

∑  În același timp, zâmbetul nu este neapărat expresia bucuriei. Zâmbim politicos când întâlnim pe cineva pentru prima dată sau avem o conversație nedorită.

∑  O mișcare forțată a gurii, nu există un sentiment real în spatele ei, nu suntem încântați.

∑  Suntem încurajați să continuăm conversația cu interlocutorii noștri, ceea ce este indicat de un zâmbet cu sprâncenele ridicate.

∑  Un zâmbet simplu, cu o gură închisă, cu o ușoară presiune asupra mușchilor gurii, indică poziția străinului.