Caganer și el Caga Tió – Doua figurine traditionale catalane se viralizează

Caganer și el Caga Tió – Doua figurine traditionale catalane se viralizează

Trimite și altora


Dintre toate tradițiile de crăciun din lume, nu încape îndoială că unele catalane se numără printre cele mai surprinzătoare. Nu vorbim despre obiceiuri cum ar fi consumul dulciurilor de casă ci unele cu o componentă predominant primară care le face unice: el Caganer și el Caga Tió.

Caganer

Departe de a fi componenta unei credințe particulare, înțeleasă doar de cei din a căror cultură tradițională face parte, figurinele de lut înfățișând personalități populare în postura cea mai primară cu putință, sunt de fiecare dată mai populare în locuri neașteptate: cel mai notoriu este, după cum scrie ziarul Ara, Statele Unite.

satelit televizor

“A început în 2008. Cu alegerile câștigate de Barak Obama am ieșit mult în presa internațională iar lumea a început să ne cunoască” spune Sergi Alós, director de www.caganer.com. Nu este de mirare că figurina de lut înfățișând un Barack Obama „căcăcios” a protagonizat numeroase articole de presă și, ca urmare, ajutând la popularizarea tradiționalei figurine catalane.

caganer obama
Caganer Obama

Cumpărătorul internațional mediu al acestor figurine nu este un catalan care trăiește în Statele Unite, ci un localnic care cunoaște obiectul din presă sau internet. Sergi crede că semnificația figurinei este înțeleasă iar cei care o cumpără, o fac pentru că le place personajul reprezentat. „Nu aș cheltui 16 euro plus 20 de transport pentru o piesă reprezentând pe cineva pe care îl urăsc. De fapt, m-a întrebat un reporter de la New York Times cu ocazia alegerilor, și i-am răspuns că nu știu dar „căcăcios-metrul” arăta că Hilary a început puternic, Trump a prins-o din urmă iar o zi înainte de alegeri, după vânzările noastre, câștiga Trump”.

Anul acesta figurinele „căcăcioși” cele mai solicitate reprezintă pe Trump, Hilary și Puigdemont, aparte de tradiționalele Messi, Ronaldo sau Pikachu.

caganer hilary
caganer Hilary Clinton

Caga Tió

Pe lângă de fiecare dată mai popular „căcăcios”, apare mai timidul Caga Tió (un soi de „cacă-te unchiule”), altă tradiție de crăciun catalană nu la fel de cunoscută, nici măcar în restul spaniei. Conul de umbră în care el cagatio se află ar putea dispărea, pentru că în programul lui Seth Meyer de la NBC Kate McKinnon, vedeta de la Saturday Night Live comenta pe jumătate fascinată pe jumătate amuzată amănuntele:

După cum explică actrița, este vorba despre un trunchi de copac pe care trebuie îl hrănești până când, în noaptea de ajun, îl bați cu nuiaua – strigându-i „Caga Tió” sau nu – și te aștepți să „cace” cadouri. În anii care urmează vom vedea dacă vărsatul nervilor pe un trunchi de copac cu față surâzătoare se convertește în modă la fel ca – aproape tradiționalul –  „căcăcios”.

cagatio
Cagatio

sursa: elpais


Trimite și altora