Candidati romani la alegerile din Belgia de astazi

Candidati romani la alegerile din Belgia de astazi

Trimite și altora


  • În Belgia sunt alegeri locale astăzi, 14 octombrie
  • 46 de români candidează pe listele belgiene pentru primării

Primul test relevant pentru diaspora românească în ce privește implicarea în politica locală dintr-o țară europeană are loc astăzi în Belgia unde au loc alegeri locale. Înregistrarea pe listele electorale s-a făcut până la 31 Iulie, dreptul la vot avându-l oricine s-a înscris până la acea dată și care are acte de rezidență. În capitala regatului, Bruxelles, 9% dintre cetățenii înscriși în actele primăriei sunt români.

Cu o comunitate evaluată la aproximativ 40.000 de suflete diaspora românească din Belgia nu este printre cele mai numeroase din țările UE dar este una mai conectată decât altele la viața politică locală dată fiind prezența la Bruxelles, capitala regatului, a principalului pol politic al Comunității Europene și influenței implicite pe care acesta o exercită. Nu este de neglijat de asemenea impulsul pe care l-au primit în organizare de la un număr de euro-parlamentari români care lucrează acolo și care au un interes evident (și resurse) în coagularea unei comunități cu aparență de omogenitate.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Pe listele partidelor belgiene sunt 46 de români (conform Rombel) care aspiră la un loc în consiliile locale, încurajați chiar de oficialii belgieni care își doresc o mai mare implicare a comunităților de imigranți în viața civică. „Numărul redus de participanți străini la alegerile comunale din Belgia reprezintă o provocare pentru societatea noastra democratică și coeziunea socială între toți cetățenii” spunea Mohamed Ouriaghli vice-primar al Primăriei din Bruxelles, responsabil cu Egalitatea de Șanse invitând colectivele expatriaților să se implice.

Tradițional românii nu sunt interesați de politica locală din țările unde trăiesc mulțumindu-se cu liniștea pe care statutul de expatriat o acordă cetățeanului european și își canalizează eforturile spre integrarea în comunitățile de adopție fără să revendice drepturi sau avantaje, altele decât cele general acceptate. Totuși, neimplicarea activă în viața locală implică pierderi și nici nu este privită cu ochi buni de vecinii care se așteaptă la o atitudine pro-activă din partea lor; se întâmplă peste tot, iată că românii din Belgia sunt primii care fac pasul spre implicarea ceva mai hotărâtă. Prietenii de la Rombel au publicat aici numele lor.

Românii s-au implicat în mai toate familiile politice semnificative din Belgia, ocupând locuri pe listele electorale ale majorității partidelor din actuala guvernare, cu excepția Partidului Popular (PP) și a extremiștilor de dreapta și de stânga. Cel mai popular partid pentru candidații români este Mișcarea Reformistă (MR), partidul conservator-liberal, care l-a dat pe actualul prim-ministru al Belgiei, Charles Michel. MR a atras nu mai puțin de 10 candidați români. Pe listele Partidului Socialist (PS) se regăsesc 8 români, dintre care doi candidează ca independenți pe listele PS. Alte partide pe listele cărora se regăsesc co-naționalii noștri sunt: Partidul Social-Democrat Flamand (De Vlaamse Sociaaldemocratische Partij – sp.a), Centrul Democract Umanist (Centre démocrate humaniste – CDH), Partidul Creștin-Democrat și Vlamand (Christen-Democratisch en Vlaams – CD&V), Liberialii și Democrații Flamanzi (Open Vlaamse Liberalen en Democraten – OPEN VLD) și Partidul Verde (Groen-Ecolo).

Privim cu interes spre Belgia, le urăm succes, avem nevoie.

 


Trimite și altora