Ce asociatii din Catalunya vede ambasada de la Madrid

Ce asociatii din Catalunya vede ambasada de la Madrid

Trimite și altora


Numărul de asociatii românești din Spania înregistrate pe site-ul ambasadei de la Madrid depășea anul trecut 120. Dintre cele trecute în scriptele ambasadei, unele erau active iar altele prăfuite și lăsate în paragină după îndeplinirea scopului pentru care au fost constituite. S-a facut „curățenie” iar rezultatul este că pentru Catalunya, de exemplu, pe listă au rămas 3. Niciuna dintre ele cu activitate comunitară notabilă. Una necunoscută, alta dedicată domeniului profesional iar ultima cu un profil dificil de definit.

asociatii romanesti
Date la zi 20 februarie 2017

Nici măcar una dintre organizațiile românești cunoscute și cu activitate constantă în ultimii ani nu apare înscrisă în registrul ambasadei de la Madrid. Tarragona, Guissona, Parets, Lleida, Barcelona, fiecare dintre ele cu măcar o asociație viguroasă, nu figurează în scriptele oficiale. Asta poate însemna două lucruri, ori că responsabilii acestora au încetat să mai spere la o colaborare cu reprezentanții români sau că ambasada își recunoaște limitele, păstorind doar zona Madrid (33 de asociații înscrise din totalul de 70).

Un milion de români trăiesc în Spania formând una dintre cele mai numeroase comunități de limbă non-spaniolă din peninsulă. Cu bune și cu rele  este una dintre comunitățile cele mai bine adaptate la țara de adopție, românii încercând cu succes să își structureze viața tacit, fără valuri, integrându-se pe cât posibil în comunitățile de adopție. Dacă pentru tot ce ține de viața cotidiană oamenii își găsesc rezolvările în comunitățile locale, pentru partea administrativă și tradițional culturală au nevoie de entități proprii.


Românii din diaspora au în casa TV românescdolce telekomStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Pe fondul lipsei de organisme identitare au apărut cele mai multe dintre asociațiile culturale care activează astăzi. Ele sunt implicate în susținerea tradiției, limbii sau istoriei și fac mult pentru românii de peste granițe. Au învățat să trăiască din iluzii pentru că este tot ce le-a rămas după bomboana amară a promisiunilor neonorate. Nefinanțate, hulite și categorisite la grămadă, nu vor înceta să facă acțiunile pe care le propun doar pentru că „sprijinul cultural” din partea turnului de sticlă de la Madrid rămâne doar un slogan de campanie.

 

 


Trimite și altora