Ana Blandiana la Barcelona

Ana Blandiana la Barcelona

Trimite și altora


  • Seara a debutat cu vizita la librăria punct din Barcelona
  • Întâlnirea Literară la parohia Sfântul Gheorghe 

Ana Blandiana a fost invitata revistei Robarna la întâlnirea cu diaspora românească din Barcelona.

Înscrisă în calendarul turneului de prezentare a trei traduceri în limbile catalana și spaniolă, manifestarea s-a bucurat de un mare interes din partea iubitorilor de literatură români și spanioli care au dorit să o cunoască în persoană pe marea poetă. Seara a început cu Ana Blandiana la librăria Punct din strada Provenca unde, înconjurată de autori ai câtorva dintre volumele prezente la rafturi, Tatiana Untu, Diana Burlacu și Corina Oproae, poeta a citit din versurile sale.

Librăria punct din Barcelona este concretarea unui proiect dezvoltat de Robarna de care Ana Blandiana s-a arătat impresionată și pe care a ținut să îl cunoască: „nu știam că există o librărie românească în afara țării” iar „dacă sunt într-o librărie trebuie să citesc câteva versuri”.

punct barcelona inline1
Ana Blandiana la librăria Punct /Barcelona foto: MYK Studio

Seara de duminică a continuat cu întâlnirea cu iubitorii de literatură găzduită de parohia Sfântul Gheorghe din strada Capella 25, unde preotul Aurel Bunda a fost un amfitrion desăvârșit.

În prezența Consulului General al României la Barcelona domnul Manuel Pleșa, Ani Dumitru de la Robarna a marcat însemnătatea prezenței poetei Ana Blandiana în mijlocul comunității românești din Barcelona, a mulțumit Institutului Cultural Român de la Madrid pentru reușita acestui nou proiect de nivel care se înscrie în misiunea de promovare a culturii și limbii române în spațiul iberic.

ana blandiana barcelona robarna
Seara literară Ana Blandiana Barcelona foto: MYK Studio

A fost evocată deasemenea remarcabila activitate a traducatoarei Corina Oproae si a editorului Antoni Clapes grație cărora pe rafturile librăriilor catalane apare încă un autor român reprezentativ.

foto: MYK Studio

Vizibil emoționată, Ana Blandiana s-a arătat impresiontă de primirea făcută, de faptul ca a găsit aici o comunitate închegată cu preocupări evidente spre păstrarea identității și tradițiilor românesti.

ana blandiana barcelona
foto: MYK Studio

Ingrid Hodivoianu, apropiată a familiei, a evocat momente din viața marii poete într-o prezentare emotivă și personală.

Programul artistic care a urmat a cuprins un minirecital de versuri al copiilor coordonați de profesoara Mădălina Silion

copii barcelona
foto: MYK Studio

Recitalul de vioară susținut de profesorul Gheorghe Vlasceanu l-a adus pentru prima oară pe Ciprian Porumbescu în diaspora barceloneză

gheorghe vlasceanu robarna
Gheorghe Vlasceanu / foto: MYK Studio

O impresionantă doină „a capela” interpretată de Elena Bosinceanu a încununat momentul

elena bosinceanu
Elena Bosinceanu / foto: MYK Studio

Seara s-a încheiat cu o lungă sesiune de fotografii și autografe.

ana blandiana autograf
Ana Blandiana la Barcelona / foto:MYK Studio

Mediul asociativ românesc a fost reprezentat de președintele asociației Unirea din Barcelona – Valentin Radu și al Asociației pentru Difuzarea Culturii Românești din Parets – Stela Vidrașcu.

Printre cei prezenți am remarcat pe scriitoarea Tatiana Untu, Diana Burlacu, Angela Mocanu, pe Contesa de Mora precum și membri ai comunității basarabene din Barcelona.

Cateringul asigurat impecabil de „Moș Ion” al lui Alex și Gabriela Nițescu, a invitat la lunga sesiune de socializare care a încheiat manifestarea.

Toate acestea nu ar fi avut același succes fără implicarea sponsorilor Valentin Radu de la Crama Dracula, a MaxDSS, MYK Studio, TARACO Studio, Pasteles Caseros al Danei Nicorici și al aranjamentelor florale asigurate de Liliana Turila.


Trimite și altora