Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Trimite și altora

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu,

Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a început vineri, 10 iunie 2016, se încheie astăzi 19 iunie prezentând peste 430 de spectacole şi evenimente naţionale şi internaţionale.

Iniţiat în 1991, este cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa, care adună laolaltă unii dintre cei mai proeminenţi artişti naţionali şi internaţionali, continuând astfel tradiţia îmbinării culturii Europei centrale şi estice cu cea a occidentului.

Festivalul a fost conceput ca un organism multifuncţional cu scopul de a construi, prin artele spectacolului, un spaţiu creativ şi a un orizont antropologic într-o continuă expansiune. Ambiţia organizatorilor a fost de a crea un festival complex, un festival independent, şi de a descoperi noi tehnici de exprimare teatrală. Începând cu ediţia 2005, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost motorul obţinerii statutului de Capitală Culturală Europeană pentru oraşul Sibiu şi a cunoscut o dezvoltare fără precedent, ajungând la 430 de evenimente, provenite din 70 de ţări ale lumii şi prezentate în 66 spaţii de joc din Sibiu şi din împrejurimi, cu o medie de 35 000 de spectatori pe zi.

Festivalul Internaţional de Teatru îşi propune să promoveze teatrul românesc şi internaţional de cea mai bună calitate, prin prezentarea la Sibiu a celor mai reprezentative spectacole ale momentului. Peste 2200 de participanţi din aproape 70 de ţări de pe întregul mapamond se reunesc în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru şi a evenimentelor sale conexe de prestigiu (Bursa de Spectacole, Întâlnirea Directorilor de Festivaluri din Centrul şi Estul Europei, Spectacole în Cetăţi şi Situri Istorice, Spectacole Lectură, Întâlnirea Şcolilor şi Academiilor de Teatru, Ateliere Specializate), transformând Sibiul într-o perpetuă capitală culturală europeană. Oferta culturală este deosebit de bogată, cuprinzând de la producţiile cele mai reprezentative ale marilor teatre româneşti, producţii internaţionale importante, până la spectacole de stradă programate zilnic în Piaţa Mare, pe străzile oraşului vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu s-a bucurat de sprijinul celor mai importante structuri oficiale româneşti şi europene, fiind un obiectiv strategic al Ministerului Culturii şi Cultelor care, alături de Consiliul Local, este principalul finanţator al acestui eveniment. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este sprijinit de Guvernul României, Consiliul Judeţean Sibiu, Comisia Europeană, de centrele culturale şi ambasadele ţărilor acreditate în România, de reţele internaţionale şi sponsori privaţi.

Datorită pieţei de artă creată de acest Festival prin Bursa de Spectacole, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a fost prezent la unele dintre cele mai importante festivaluri de gen din lume: Napoli, Bruxelles, Seul, Tokyo, Porto, Frankfurt etc. În noiembrie 2008, a fost prezent, prin programul Promocult al Ministerului Culturii şi Cultelor, în cadrul Capitalei Culturale Europene Liverpool 2008, iar în 2009, Teatrul Naţional „Radu Stanca” era invitat la Edinburgh International Festival (cel mai mare festival de artele spectacolului din lume), la Avignon Theatre Festival (al doilea ca importanţă la nivel mondial), la Berlin, Budapesta, Tokyo, Tel Aviv, Merida şi Dublin, unde teatrul românesc va fi reprezentat cu succes.


Românii din diaspora au în casa TV românesctv satelitStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Fuente: Wikipedia, Mediafax

Trimite și altora