„Locuri unde voi fi” – Expoziția ceramistei Cristina Bolborea la Valencia

„Locuri unde voi fi” – Expoziția ceramistei Cristina Bolborea la Valencia

Trimite și altora

Comunicat de presă

Madrid, 20 iunie

 

„Locuri unde voi fi” – Expoziția ceramistei Cristina Bolborea la Valencia

 

Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Ceramică și Arte Decorative „González Martíˮ din Valencia inaugurează marți, 21 iunie, expoziția de ceramică contemporană „Cristina Bolborea. Locuri unde voi fi”.

Cele peste o sută de lucrări de ceramică, sticlă și metal sunt grupate în jurul a zece teme de inspirație, printre care se regăsesc „Covoarele maeștrilor”, cu referire la picturile lui Lotto, Vermeer ori Velazquez, „Siena”, „Ochiul furtunii”, „Ace de chiparos” sau „Tihnă”, ce amintesc de rafinatele origini orientale al artei ceramice. Piesele Cristinei Bolborea sunt expuse de-a lungul colecției permanente, intrând astfel în dialog cu piese de socarrat de secol XV, ceramică de Pablo Picasso sau cu impresionantul decor baroc al Palatului Marqués de Dos Aguas ce găzuiește muzeul.

Prin piesele selecţionate pentru această expoziţie, Cristina Bolborea sugerează bogăţiile orientale, puse în evidenţă prin intermediul unui limbaj plastic senzual. […] În aceste bogății, materialul ceramic ales – gresie, teracotă sau porţelan – fuge de rigiditate și se adaptează suprafeţelor de lemn sau metal evocând mătăsuri vechi, tapiserii lucrate minuţios şi covoare sau elemente de marochinărie care definesc valorile unui gust rafinat şi ale unei tehnici de vădită perfecţiune.

Texturile şi reliefurile artistice atent studiate, ranforsate de utilizarea subtilă a angobelor şi a oxizilor metalici, sporesc expresivitatea operelor ceramistei. (Jaume Coll Conesa, director al Muzeului Naţional de Ceramică şi Arte Decorative „González Martí”).

Muzeul Național de Ceramică și Arte Decorative „González Martí” din Valencia este un muzeu național, statut de care se bucură doar 15 instituții din Spania care găzduiesc un patrimoniu esențial pentru cultura spaniolă. De-a lungul timpului, muzeul a găzduit expoziții ale Organizației Internaționale a Ceramiștilor, dar și ale unor artiști inconturnabili precum Miquel Barceló, iar colecția permanentă conține inclusiv obiecte rare de ceramică realizate și donate de Pablo Picasso. Expoziția personală a Cristinei Bolborea va putea fi vizitată până la data de 18 septembrie. cristina bolborea ceramica

Cristina Bolborea a debutat cu o expoziție individuală în 1995 la galeria Art House din București, de la această dată participând în numeroase expoziții colective și realizând alte zece expoziții individuale în România și străinătate. Creația sa a fost distinsă cu premii la Bienala de Ceramică de la Cluj-Napoca (2013) și la Salonul Național de Ceramică de la Constanța (2011). Doctor în Arte Plastice și Decorative al Universității Naționale de Arte din București, Cristina Bolborea continuă cariera academică în calitate de profesor și cercetător la această universitate. De asemenea, artista este curator pentru expoziții de artă decorativă contemporană la Galeriile Orizont, Galateea (București) și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești (Mogoșoaia). Pe parcursul anului 2015, ceramista a expus în numeroase muzee din Portugalia: Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, Museu Machado de Castro din Coimbra, Museu Grão Vasco, Museu Almeida Moreira și Casa da Ribeira din Viseu, iar în perioada 6 noiembrie – 6 decembrie Cristina Bolborea a fost invitată să expună la Bienala de Ceramică de la Aveiro.

Detalii suplimentare puteți obține la:

Institutul Cultural Român de la Madrid

icrmadrid@icr.ro

Telefon: +34 917 589 566

http://www.icr.ro/madrid/

Facebook: IcrMadrid; Instituto Cultural Rumano


Trimite și altora