Tinu Veresezan: „Românii din diaspora sunt mult mai primitori, mai calzi” (interviu)

Tinu Veresezan: „Românii din diaspora sunt mult mai primitori, mai calzi” (interviu)

Trimite și altora


Pe Tinu Veresezan l-am cunoscut la Balul Primăverii din Lleida (Spania) când am asociat și o figură cântecelor pe care le ascultam cu toții la petreceri. Autor al popularelor „Supărat” și „Mândră floare trandafir” îndrăgitul interpret se dovedește a fi un artist de scenă, cu o carismă indiscutabilă. Cap de afiș la Balul Primăverii Tinu Veresezan a ținut în picioare peste 400 de oameni, departe de scaune și de platourile cu mâncare cinci ore fără întrerupere. Iar după ce le-a dat voie să guste friptura a luat-o de la capăt „nemilos”.

Chipeș, mândru, seducător și vesel a umplut marea sală din Lleida de bună dispoziție, justificând pe deplin rapiditatea cu care s-au vândut biletele la manifestarea din diaspora românească din Spania. Am descoperit deasemenea un interlocutor agreabil care ne-a răspuns cu drag câtorva întrebări pentru cititorii noștri.

RoBarna: Tinu Veresezan ești o încântare pentru fanii muzicii populare și de petrecere, pentru prima dată in Lleida. Românii de aici au venit în număr mare să te asculte. Cititorii revistei  RoBarna din Barcelona  ar vrea să ştie câte ceva despre cariera ta muzicală. Cum a început totul?

Tinu Veresezan: Când eram mic, îmi doream să fiu fotbalist. Orice copil are un vis când este mic. Am cochetat cu muzica de la 7 ani când am primit un acordeon din partea părinților de ziua mea dar pe care l-am lăsat în cămara bunicii timp de 3 ani. L-am descoperit mai târziu, m-am îndrăgostit de el și acela a început povestea mea cu muzica. În paralel, am făcut și sport, am jucat fotbal, prima mea iubire dar m-am dedicat muzicii și cred că nu am făcut rău.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


R.B. Ești din zona Bistriței, este evidentă legătura cântecului tău cu spațiul transilvănean.

T.V. Tatăl meu este din Bistrița din zona  Becleanului, eu sunt născut în Lipova, județul Arad – un oraș de interferență  între Banat și zona munților Zarand, deci  sunt jumătate / jumătate. Sunt pui de ardelean născut în Banat.

R.B. Succesul tău vine și din „lipiciul” la public. Ai ținut în priză cinci ore fără întrerupere o sală întreagă, te consideri om de spectacol sau artist de studio?

T.V. Pentru mine totul este pe teren, totul se întâmplă pe teren, așa cum ați zis și dumneavoastră nu sunt om de studio. În general mă orientez în funcție de public, dacă omul se simte bine, continui să îl fac să se simtă bine. Sunt fericit când oamenii se distrează, când se simt bine ascultându-mă, îmi iau la rândul meu energia din starea lor. Când am fost la dumneavoastră la Balul Primăverii așa am făcut, am cântat 5 ore fără întrerupere, dar au fost seri în care am cântat și mai mult de 5 ore. M-am simțit foarte bine în mijlocul oamenilor veniți la cel mai mare bal.

Vreau să vă spun că iubesc oamenii, este motorul care mă duce mai departe, ei îmi dau energie, în mijlocul lor mă simt cel mai bine și nu m-aș vedea în alta parte. Mă simt confortabil și faptul că am ceva să le comunic și că am un rost pe scenă îmi dă o justificare foarte importantă pentru viață. Nu aș renunța niciodată la asta. Clar mă consider un om de spectacol.

tinu veresezanu online
foto: DJ Myk

R.B.Te deranjează că la multe petreceri se cântă de atâția ani cele două melodii ale tale: Supărat și Mândră floare trandafir?

T.V. Nu mă deranjează deloc că mi se cântă melodiile. Chiar sunt foarte fericit când aud melodiile mele cântate de alții. Sunt chiar încântat când unii dintre colegii mei artiști mă sună să le dau versurile.

R.B. Am citit undeva că te ocupi și formarea unor tineri interpreți, ajuți în vreun fel tinerii talentați din țară?

T.V. Ajut cu mare plăcere tinerii  talentați. Am un studio de imprimări la Arad care are ușa deschisă celor care vor să se lanseze în muzică, pentru cei care au nevoie de piese. Îi ajut cu mare placere și le dau sfaturi despre ce ar trebui să cânte, ce ar trebui să abordeze. Le caut ce li se potrivește pe vocea lor pentru că sunt diferite voci, cărora nu li se potrivesc toate genurile de muzică. De aceea le dau sfaturi importante, zic eu, în alegerea repertoriului. Să vă răspund la întrebare, da, ajut cum pot tinerii talentați, nu doar cu sfaturi și studio, cu tot ce pot eu.

R.B. Ce ne poți dezvălui  despre proiectele tale?

T.V. Anul acesta am în proiect două melodii pe care vreau să le imprim și doresc să le promovez. Una este de muzică populară, iar cealaltă este un fel de muzică ușoară, gen “supărat“, ca să zic așa. O să vă țin la curent cu ele când vor fi preătite. Proiecte există, trebuie doar să am timpul necesar să le pun în practică.

R.B. Cum îi găsești  pe românii cu care te întâlnești  în alte țări, este în Diaspora un public diferit față de cel din țară?

T.V. Românii din diaspora sunt mult mai primitori, mult mai calzi. Se vede că au nevoie de petrecere, au nevoie de timp pentru ei, de muzica de acasă. Pot spune că mă simt mult mai în largul meu când mă aflu în străinătate.

R.B. Tinu Veresezan îți mulțumim, îți urăm Paște Fericit și la cât mai multe albume de succes!

Mă consider un om bun la suflet, crescut în spiritul credinţei dar mă cert uneori cu mine, pentru că nu intru prea des în biserică. Pentru că se apropie Sfintele Sărbători Pascale, urez cititorilor revistei RoBarna Paște fericit, mulțumesc pentru publicitatea evenimentului, și de asemenea mulțumesc pentru invitație “Maria Events”. Să ne revedem cu bine!


Nota redacției:
Recitalul Tinu Vereșezan la Balul Primăverii de la Lleida a durat toată noaptea cu două interludii scurte
1. Extragerea premiilor oferite la tombola ( oferite de sponsorii MaxDSS, Librăria Punct și Maria Events)
2. Și intervențiile muzicale ale artiștilor invitați Olivera Petcov si Florin Ploscar

olivera petcov
Olivera Petcov / foto: DJ Myk


Trimite și altora