Catalunya are presedinte: Joaquim Torra

Catalunya are presedinte: Joaquim Torra

Trimite și altora


Joaquim Torra, noul președinte al autonomiei catalane

La cinci luni de la alegeri, Catalunya are un nou președinte: Joaquim (Quim) Torra.

În Parlamentul regional de la Barcelona, Joaquim Torra a obținut majoritatea necesară de voturi. Astfel s-a încheiat blocajul politic al ultimelor luni, cu doar zece zile înainte de limita prevăzută de Constituție, în urma căreia ar fi fost nevoie de alegeri anticipate. Noul președinte catalan, în vârstă de 55 de ani, un novice în materie de politică, a anunțat încă înaintea pronunțării votului în Parlament că urmărește crearea unui stat independent, a unei Republici Catalonia. Ca președinte regional, Torra intenționează să repună în vigoare legile abrogate de Madrid și să redeschidă ambasadele catalane, scrie Deutsche Welle

Sâmbăta trecută, Torra nu reușise să întrunească majoritatea absolută în Parlament. De data aceasta însă a reușit, fiindcă cei patru deputați ai formațiunii de extrema stângă CUP s-au abținut de la vot. Aceștia îl sprijină în continuare pe fostul președinte Carles Puigdemont, dar au fost de acord să-l tolereze pe Torra, care, astfel, a obținut 66 de voturi pentru și 65 împotrivă.


Românii din diaspora au în casa TV românescdolce telekomStai informat, tine legătura cu țara / Tv prin satelit oriunde în Europa /


Alegerea sa a fost posibilă după ce, în toamna anului trecut, Puigdemont, demis de guvernul central de la Madrid, a renunțat la capătul unor îndelungi tratative la o nouă candidatură. Carles Puigdemont l-a propus el însuși pe Torra, fiindcă acesta nu are, spre deosebire de el și alți politicieni catalani, probleme cu justiția. La ambele dezbateri parlamentare, Torra a atras atenția că îl consideră în continuare pe Puigdemont drept șef legitim al guvernului regional.


Jurist și manager cultural

Torra provine, ca și predecesorul său Carles Puigdemont, din Girona. Ani de zile a lucrat la o firmă elvețiană de asigurări. Suma primită ca despăgubire de la acest concern la încetarea contractului de muncă, Torra a folosit-o pentru a înființa, în 2008, editura Acontravent (Împotriva vântului), care publică texte ale unor jurnaliști catalani din timpul războiului civil și al dictaturii. Până acum trei ani, Torra a fost directorul centrului cultural din cartierul El Born al Barcelonei.

...

sursa: DW

...


Trimite și altora