Consulat – cazier judiciar obţinut mai rapid

Consulat – cazier judiciar obţinut mai rapid

Trimite și altora

Ministerul Afacerilor Externe se află în faza de implementare a unei platforme electronice integrate, Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC). SIMISC face parte din amplul proces de informatizare si modernizare a prestării tuturor serviciilor consulare demarat de MAE, prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscută sub denumirea „E-cons”, ce integrează mai multe sisteme informatice care deservesc domeniul consular.

Ca urmare, cetăţenii români aflaţi în străinătate vor putea obţine, într-o perioadă de timp mai scurtă şi parcurgând o procedură mai simplă, documente cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar, de exemplu.

În ceea ce privește simplificarea procedurilor privind cazierul judiciar, la propunerea MAE și a MAI, Guvernul a adoptat astăzi modificarea și completarea Legii nr.290/2004 privind cazierul judiciar. Potrivit noilor reglementări, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate vor avea competenţa să elibereze adeverinţe cu valoarea juridică a unor certificate de cazier judiciar, pe baza verificărilor efectuate în evidenţele autorităţilor române competente.

Aceste adeverinţe se vor elibera în maximum 10 zile de la data solicitării, vor fi valabile 6 luni de la data eliberării (perioadă identică cu cea a certificatelor de cazier judiciar eliberate în ţară) și se vor utiliza exclusiv în străinătate.

Proceduri Operaţionale

Reglementările adoptate astăzi reprezintă primul pas pentru facilitarea obţinerii simplificate a cazierului judiciar de către cetăţenii români din străinătate. Operaţionalizarea procedurii necesită ulterior parcurgerea a încă două proceduri:
– adoptarea unei hotărâri a Guvernului privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea de cazier judiciar (în vederea introducerii modelului de adeverinţă cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar, care va fi eliberată de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate)
– încheierea unui protocol de cooperare între MAE și MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor două instituţii. La nivelul MAE, procedura informatizată de obţinere a cazierului judiciar va deveni accesibilă după operaţionalizarea SIMISC.


Trimite și altora