Feria de Abril 2018 Barcelona și-a deschis porțile


  • Pentru prima dată în istorie Feria de Abril din Barcelona ne include printre expozanți
  • Un milion de vizitatori de pe cinci continente la precedenta ediție
  • Pavilionul Asociației Culturale Române din Sabadell găzduiește manifestări și evenimente pe durata a 10 zile

Barcelona devine 10 zile pe an vitrina evantaielor, rochiilor înflorate, ghirlandelor multicolore, a castañetelor și chitarelor cu șase corzi, a „cajon”-ului gitano. Sardana catalană cedează protagonismul unui univers unde domnesc rumba și flamenco, în care sudul fierbinte se revendică cu nerv, ținute mândre și coafuri complicate.

robarna

Feria de Abril din Barcelona este sora mai mică a celebrei Feria de Abril din Sevilla înființată – capriciu al istoriei – nu de un sevillan ci de un catalan și un vasc. Andaluzii stabiliți în nord și-au adus aici sărbătoarea în urmă cu 47 de ani.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


În vremuri de restriște oamenii din Andalucia care au ales să emigreze în nordul mai bogat al timpului s-au stabilit în Catalunya unde capriciile epocii ofereau o fereastră de oportunitate pentru cei ce căutau un loc de muncă (Păstrând proporțiile, migrația internă spre Barcelona s-ar putea compara cu afluxul spre centrele industrializate din anii ’70 când orașe ca Brașov, Hunedoara sau Târgoviște au explodat demografic). Cei mai în vârstă dintre ei încă spun „acasă” când se referă la  Andalucia.

Feria de Abril 2018 din Barcelona și-a deschis porțile vineri 27 aprilie. Aflată la cea de a 47-a ediție sărbătoarea se desfășoară pe marele platou al forumului barcelonez, la doi pași de Mediterana.

Pentru prima dată în istorie acolo se vorbește și românește iar fumul parilladelor iberice (specialități de carne la grătar) rivalizează cu aromele micilor noștri naționali.

pavilion romanesc l aferia de abril barcelona
Pavilionul românesc la Feria de Abril din Barcelona 2018 / foto: RoBarna

Deschiderea a avut loc vineri seară iar programul a cuprins deschiderea unei expoziții de pictură, o degustare de vinuri românești, un program de muzică și dansuri populare.

Cămăși populare românești, măști, produse din ceramică și lemn, icoane pe lemn alături de rafturile de carte românească se găsesc la vânzare și stârnesc interesul numeroșilor vizitatori care deja s-au grăbit să viziteze pavilionul românesc.

flamencasBere la discreție, mici gustoși, muzică și bună dispoziție, vizitatori curioși și care se arată încântați de ce găsesc în pavilionul nostru sunt elementele unui eveniment care se anunță grandios și de mare vizibilitate pentru diaspora românească din Barcelona.

Duminică programul include eveniment cultural, o dublă prezentare de carte la care Centrul Cultural Robarna invită începând cu ora 17.

Se estimează că vor fi mai mult de un milion de vizitatori pe parcursul celor 10 zile de târg, după aprecierea federației organizatoare, FECAC.