Feria del Libro 2018 de la Madrid si-a deschis portile

Feria del Libro 2018 de la Madrid si-a deschis portile

Trimite și altora


  • Feria del Libro de la Madrid 2018 este cel mai important târg de carte din Spania
  • România este țara invitată la cea de a 77-a ediție a prestigioasei manifestări culturale

Participarea României în calitate de țară invitată este înscrisă de Institutul Cultural Român în cadrul acțiunilor dedicate anului Centenar sub genericul „Historias por descubrir, istorias por escribir” și propune mai mult de o sută de manifestări culturale pe parcursul celor 17 zile, de la prezentări de carte, conferințe, proiecții de film și documentare bazate în opere literare până la concerte de jazz sau expoziții de fotografie.

Participarea românească este centrată pe literatura tradusă în limba spaniolă, în cadrul târgului fiind prezente mai mult de patruzeci de volume ale autorilor contemporani traduse și de asemenea un mare număr de propuneri de autori încă netraduși care își caută oportunitățile pe piața literară hispanică.

Conferința inaugurală de vineri 25 mai 2018 a fost susținută de Mircea Cărtărescu, unul dintre scriitorii cei mai prestigioși la ora actuală în Europa și care se bucură de o largă acceptare atât în rândurile cititorilor în limbile spaniolă și catalană cât și în cercurile literare specializate după seria de traduceri din ultimii ani.

Una dintre propunerile organizatorilor este reflectarea celor cinci decenii de dictatură comunistă din cea de a doua jumătate a secolului trecut, care și-au lăsat amprenta asupra literaturii contemporane, câteva dintre volumele bazate pe experiențe directe ale scriitorilor români din țară sau din exil vor putea fi cunoscute de publicul spaniol cu această ocazie.

Pe tot parcursul secolului trecut mulți reprezentanți ai elitei intelectuale și artistice au fost nevoiți să fugă din calea cenzurii refugiindu-se în alte țări și, în multe cazuri, scriind în limba țării de adopție. Personalități marcante ale exilului românesc vor fi prezente la Madrid cu ocazia Feria del Libro 2018.

Feria del Libro de la Madrid se constituie deasemenea într-o oportunitate pentru scriitorii care locuiesc în diaspora românească din Spania și care au ales să scrie în limba spaniolă să își îndeplinească rolul de reprezentanți culturali ai celui mai numeros grup de străini care locuiesc în peninsula iberică.

Programul manifestărilor românești îl puteți urmări pe pagina Institutului Cultural Român de la Madrid.

 


Trimite și altora