Aniversare Brancusi – Invitatie la Film Documentar / online

Trimite și altora


Cu ocazia aniversării Zilei Brancusi, Ambasada de la Madrid invită vineri, 19 februarie, de la ora 19.00, la proiecția online a filmului documentar „Brâncuși”, de Cornel Mihalache. Filmul va fi difuzat pe pagina Facebook a ambasadei, respectiv pe pagina YouTube: https://www.facebook.com/ambasada.madrid și https://www.youtube.com/channel/UCPsXPQLHtBeIpiApurijAww.

Vineri, 19 februarie, se împlinesc 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brancusi. Anul acesta sărbătorirea va avea loc preponderent online din motive evidente dar asta nu știrbește din faima marelui artist despre viața căruia filmul de mâine va încerca să ne spună mai mult.  

„Filmul se bazează pe un text real documentar, lucruri nu «spuse» de Brâncuși, deci neatestate științific, ci scrise, notițe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparțin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuși, sau a operelor sale: satul natal Hobița, biserica Cișmeaua Mavrogheni din București, în corul căreia a cântat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier, unde a spălat pahare să se poată întreține, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, locul unde a fost atelierul din Impasse Ronsin 11.“ (Cornel Mihalache)

Constantin Brâncuşi, considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea, s-a născut la 19 februarie 1876, în satul Hobiţa (comuna Peştişani). Având ca sursă principală de inspiraţie arta populară românească, opera lui Brâncuşi se remarcă printr-o mare complexitate tematică, lucrările sale numărându-se, în prezent, printre marile creaţii artistice ale lumii.


Trimite și altora